ANRE “reglementează” prețurile la pompă. Benzina și motorina s-au scumpit din nou

0


Benzina cu cifra octanică A-95 s-a scumpit cu 71 de bani într-o singură săptămână, iar litrul de motorină, cu 44 de bani. Aceste tipuri de carburanți s-au scumpit practic zilnic de când Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a început să stabilească prețul plafon. Și în acest weekend benzina și motorina vor fi mai scumpe. Carburantul A-95 va costa cel mult 20 de lei și 78 de bani per litru, iar motorina, cel mult 16 lei și 71 de bani. Prețurile vor fi valabile și luni, 12 septembrie.

ANRE a stabilit în 2 septembrie un preț maxim de 20 de lei și 7 bani pentru litrul de benzina A-95. A doua zi, benzina s-a scumpit cu 16 bani. În 6 septembrie, acest tip de carburant s-a mai scumpit cu încă 16 bani. Peste două zile, în 9 septembrie, prețul maxim pentru benzină a crescut cu 18 bani. Astăzi, ANRE a stabilit un alt preț plafon, de 20 de lei și 78 de bani, valabil pentru weekend și luni.

Un calcul matematic arată că șoferii care fac plinul pentru un rezervor de 40 de litri vor achita cu aproape 30 de lei mai mult.

Și motorina s-a scumpit de câteva ori timp de o săptămână. În 2 septembrie, a fost stabilit un preț maxim de 16 lei și 27 de bani pentru acest tip de carburant. A doua zi, motorina s-a mai scumpit cu 15 bani. În 6 septembrie, ANRE a stabilit un preț și mai mare pentru motorină, de 16 lei și 56 de bani.În 9 septembrie, prețul maxim pentru motorină a crescut până la 16 lei și 69 de bani. În următoarele trei zile, plafonul este de 16 lei și 71 de bani.

Astfel, șoferii care umplu un rezervor de 40 de litri cu motorină vor plăti cu aproape 20 de lei mai mult.

Zilele trecute, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a explicat că prețurile cresc din cauza majorării prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale, în special a benzinei. Și asta deoarece oferta mondială de carburanți s-a diminuat, după ce uraganul Ida a stopat producerea de carburanți în Golful Mexic.

ANRE stabilește prețul plafon pentru benzină și motorină după ce, la inițiativa deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, Parlamentul a modificat metodologia de calcul. Unul dintre autorii proiectului, Radu Marian, promitea anterior că modificările legislative vor asigura transparență în procesul de formare a prețului și vor elimina înțelegerile de cartel de pe piața carburanților.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.