miercuri, ianuarie 26, 2022
Acasă Educație (aproape) tot ce trebuie să știi înainte de începerea anului școlar în...

(aproape) tot ce trebuie să știi înainte de începerea anului școlar în Moldova. Cum vor fi lecțiile și ce restricții de comportament vei avea

87


Odată cu luarea deciziei de a redeschide instituțiile de învățământ din 1 septembrie, anul de studii 2020/2021 va fi unul diferit. Elevii, părinții, profesorii și managerii instituțiilor de învățământ general din municipiul Chișinău, dar și din toată țara, vor fi îndemnați să dea dovadă de responsabilitate maximală privind siguranța și sănătatea proprie, dar și a celor din jur.

Cele 7 modele de studii pentru anul de învățământ 2020-2021

Modelul 1 Prezența fizică 100% la școală
Este aplicabil în cazul școlilor, al claselor cu un număr rațional de elevi, în corespundere cu normativele sanitaro-epidemiologice de stat.
Modelul 2 Învățarea în 2 schimburi
În condițiile contextului pandemic, în cazul școlilor cu mulți elevi, cu multe clase la paralelă,  organizarea activităţii educaţionale se poate realiza în 2 schimburi.
 
Modelul 3 Învățarea combinată
Presupune împărțirea școlii în zile de prezență și în zile de comunicare la distanță: pe rând – o zi se vine la școală, o zi are loc comunicarea la distanță, inclusiv online.
Modelul 4 Învățarea de tip hibrid
Presupune împărțirea clasei în două grupe: pe rând o zi se vine la școală, o zi se fac lecții online.
Modelul 5 Învățarea alternantă
Are la bază împărțirea clasei în două schimburi: pe rând o săptămână se vine la școală, o săptămână se fac lecții online.
Modelul 6 Învățarea la distanță inclusiv online
Acest model se aplică în anumite cazuri punctuale de forță majoră locală, multe cazuri de Covid pozitiv ȋntr-o clasă/ școală/ localitate, cu respectarea izolării.
Modelul 7 Învățarea mixtă
modelul dat presupune îmbinarea a două sau trei dintre modelele prezentate mai sus.

Ce fel de model de studii a adoptat școala ta

Primăria municipiului Chișinău a elaborat o hartă online care conține scenariile după care vor activa cele 147 de instituții de învățământ din capitală. Astfel, elevii și părinții au posibilitatea de a afla din prima sursă despre scenariul ales de fiecare instituție în parte.

Mai multe detalii veți aici: iharta școlară din Chișinău.

Cum ajungi la școală

Primăria va lansa troleibuze și autobuze speciale care vor fi marcate cu semnul: „Hai la școală”.  În intervalul orelor 6.50-9.00, fiecare al patrulea troleibuz de pe rutele 8102224 şi 25 va fi destinat exclusiv pentru elevi şi a unui însoţitor (după caz) spre școli şi grădinițe.

În cazul autobuzelor, conform unui orar prestabilit, se vor efectua modificări pentru rutele 51923 şi 26.

#. În stație, la așteptarea transportului public, vei fi echipat cu mască de protecție și vei păstra distanța fizică de 1,5 metri.
#. Vei urca în troleibuz/autobuz prin ușa din față, destinată doar pentru urcare.
#. În transport vei avea grijă ca masca de protecție să-ți acopere nasul și gura. La intrare și ieşire îți vei dezinfecta mâinile.
#. Te vei va așeza pe scaun, respectând distanța fizică față de ceilalți pasageri și vei evita îmbarcarea în transportul aglomerat.

La 1 septembrie nu va fi careu

Prim-ministru a anunțat că nu se vor admite careuri.

„Nu se admit careuri solemne nici pentru clasa 1, nici pentru absolvenți. Nu se admit manifestări în masă nici până la 50 de persoane, pentru a limita prezența maturilor în instituțiile școlare”, a spus Ion Chicu.

Cum ajungi în clasă

Deci vei ajunge la școală, la intrarea în instituție, vei urma indicatorii/ traseul marcat pentru deplasarea spre sala de clasă sau vei fi ghidat de către persoana responsabilă de la intrare, pentru a evita crearea aglomerărilor. Nu înainte ca să ți se măsoare temperatura.

Dacă cineva te însoțește, o va putea face doar până la intrare, nu i se va permite să intre în instituție. În tot acest timp, trebuie să ai masca de protecție purtată corect.

De asemenea, vei respecta distanța de cel puțin 1,5 metri față de colegii din clasă, profesori și alte persoane, în ograda școlii, la intrarea în școală, pe coridoare (vor urma indicatoarele), în clasă, la cantină, la blocul sanitar;

Chiar dacă nu ți-ai văzut de mult timp colegii, evită contactul fizic și salută-te de la distanță (puteți inventa moduri creative de saluturi la distanță).

Ce va fi la prima lecție la 1 septembrie

„În prima lună, la lecția de dezvoltare personală se va realiza modulul «Modul sănătos de viață». Prima oră din anul școlar va fi dedicată comportamentului responsabil în spațiul școlii și în comunitate. Echipele manageriale, directorii adjuncți vor stabili perioada pentru fiecare clasă a activităților de consolidare și aprofundare și, după caz, realizarea recuperării curriculumului şcolar în perioada martie-mai 2020 în cazul învățământului la distanță”, anunță ministrul educației, Igor Șarov.

Cum vei sta în bancă

Te vei așeza zilnic în aceeași bancă din clasă, păstrând distanța de 1,5 metri în spate și lateral, față de ceilalți colegi;

Îți vei spăla mâinile cu apă și săpun sau vei folosi dezinfectant: după intrarea în școală, în clasă, înainte de pauza de masă, după tuse și strănuturi, înainte de aplicarea și după scoaterea măștii de protecție și la fiecare două ore;

Nu vei folosi în comun rechizite școlare, telefoane mobile, tacâmuri, pahare sau alte lucruri care aparțin colegilor de clasă sau altor persoane;

Vei purta mască de protecție care va acoperi nasul și gura atunci când nu poate fi respectată distanța fizică sau la indicația medicului;

Vezi aici un ghid complet despre siguranța și igiena la școală în perioada de pandemie.

Cum se vor petrece orele și ce excepții sunt

La lecție profesorii vor trebui să poarte masca de protecție mereu, tu în schimb, la lecție vei fi fără mască (dar se recomandă să o porți), dar va trebui mereu să o pui când te scoli din bancă.

Nu vor face experimente în laboratoare, la lecțiile de chimie, fizică sau biologie;

Vei face orele de educație fizică în aer liber fără a folosi inventarul sportiv;

Cum te vei comporta la recreație

Eliberez sala de clasă atunci când sunt anunțat/anunțată că aceasta trebuie să fie igienizată. 
 
Mă deplasez cu grijă în sala de clasă și pe hol. Respect distanța de cel puțin 1,5 m. Evit să fac schimb de obiecte sau de gustări  cu prietenii și colegii. Evit contactul cu elevii din alte clase.
Merg la bibliotecă doar pentru a împrumuta sau a returna cărți și doar dacă am convenit prin intermediul învățătorului/învățătoarei cu bibliotecarul/bibliotecara.

Ce se întâmplă dacă ai simptome COVID-19

Vei sta acasă și vei anunța medicul de familie dacă vor avea simptome precum: temperatura corpului mai mare de 37 °C, tuse, scurgeri nazale, probleme respiratorii;

În cazul în care se depistează că rezultatul testului la COVID-19 al elevului este pozitiv, părinții vor informa imediat dirigintele (diriginta) clasei;

Care e structura anului școlar 2020-2021

Anul școlar 2020/2021 va avea următoarea structură:

# semestrul I: 1 septembrie-24 decembrie 2020;
# semestrul II: 11 ianuarie-31 mai 2021.

Pentru clasele terminale, a IX-a și a XII-a, semestrul II se va încheia pe 24 mai 2021.

Pe parcursul anului școlar, toți elevii vor beneficia de vacanţe, după cum urmează:

# vacanța de toamnă: 24 octombrie 2020-1 noiembrie 2020 (nouă zile);

# vacanţa intersemestrială (de iarnă): 25 decembrie 2020-10 ianuarie 2021 (17 zile);

# vacanţa de primăvară: 5 martie 2021-8 martie 2021 (patru zile);

# vacanţa de Paşte: 1 mai 2021-10 mai 2021 (10 zile).

Pentru elevii claselor a I-a-a VIII-a și a X-a-a XI-a se stabilește:

# vacanţa de vară: 1 iunie 2021-31 august 2021 (92 de zile).

Pentru elevii claselor absolvente, a IX-a și a XII-a, situația școlară se va încheia până la 24 mai 2021.

***

Dacă mai aveți întrebări, scrieți-le în comentarii și echipa #diez va căuta răspunsuri.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.