Cazul unei femei din Ialoveni care nu-şi poate găsi un loc de muncă

124


Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

12 Sep. 2020 / 11:50


Cazul unei femei din Ialoveni care nu-şi poate găsi un loc de muncă

Integrarea pe piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi este dificilă sau aproape imposibilă. Este şi cazul unei femei din Ialoveni, care are o invaliditate de gradul întâi şi nu-şi poate găsi un loc de muncă potrivit. Femeia a bătut la uşa mai multor organizaţii, a fost şi la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), însă peste tot a primit un răspuns negativ în rezolvarea problemei. Ea s-a adresat cu o sesizare la Institutul pentru Drepturile Omului şi la postul public de televizune Moldova 1 pentru a se face lumină în acest caz. Apărătorii dreptului omului au sprijinit-o şi acum fac demersurile respective pentru a-i rezolva problema, relatează Moldova 1.

Maria Maruseac are o dizabilitate locomotorie şi se deplasează într-un scaun cu rotile. În prezent femeia locuieşte într-un centru social, unde îi este asigurată cazarea şi alimentarea. Maria însă îşi doreşte foarte mult să lucreze, pentru a avea o sursă de venit proprie. Deşi s-a adresat la mai multe organizaţii, nimeni nu a dorit să o angajeze.

„Vreau de lucru, eu ştiu să utilizez calculatorul, telefonul, învăţ engleza. Vreu să lucrez, să am banul meu, să nu ajung la cineva, eu nu ajung la nimeni, oricum atunci când stau cineva se apropie de mine şi îmi dă”, spune Maria.

Femeia s-a adresat şi la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, însă şi acolo a primit un răspuns negativ, deoarece oficial ar fi inaptă de muncă.

„Conform legislaţiei în vigoare şi anume a prevederilor articolului 20 a Legii nr.105 privind promovarea forţei de muncă şi asigurarea de şomaj, persoanele pentru a fi înregistrate ca şomer trebuie să întrunească căteva condiţii, una din condiţii este că persoana trebuie să fie aptă  de muncă. Conform certificatului de dizabilitate, persoana este inaptă de muncă”, a declarat Tatiana Cristafovici, specialistă la ANOFM.

Juriştii de la Institutul pentru Drepturile Omului susţin însă că Mariei Maruseac îi este îngrădit accesul la muncă.

„Există obligaţia pozitivă a statului de a gestiona aceste situaţii a persoanelor cu dizabilităţi fizice, ca să fie reexpertizate şi să fie evaluate din contul statului ce munci ar putea să presteze şi ce reguli medicale de protecţie socială ar trebui urmate. Există Convenţia cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi, care prevede egalitatea tuturor persoanelor inclusiv cu dizabilitate”, a menţionat Alexandru Ciobănaş, avocat.

Avocatul mai spune că o va ajuta pe femeie să depună demersurile necesare către autorităţi, pentru a i se reevalua capacitatea de muncă şi o va informa despre regulile de care trebuie să ţină cont la angajare.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.