luni, ianuarie 24, 2022
Acasă Social Ce preparate se exclud din tratamentul COVID-19 și care sunt noile condiții...

Ce preparate se exclud din tratamentul COVID-19 și care sunt noile condiții de internare și autoizolare în Moldova

36


În conformitate cu noile recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății și rezultatele studiilor la nivel internațional, a fost introduse noi prevederi în Protocolul provizoriu COVID-19. Astfel, în Moldova se modifică tratamentul, perioada de autizolare și condițiile de internare în spital.

Pacienții externați sau excluși din tratament la domiciliu nu vor sta în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, reieșind din faptul că potrivit evidențelor internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor, pacienții după suportarea infecției COVID-19 nu sunt contagioși și nu prezintă pericol epidemiologic după 10 zile de boală.

Externarea/excluderea din tratament la domiciliu a asimptomaticilor se va realiza peste 10 zile de la efectuarea testului pozitiv, fără testare repetată pentru confirmare negativă. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Externarea persoanelor confirmate cu COVID-19 cu forme ușoare și medii se va realiza cel puțin peste 10 zile de la apariția simptomelor și adițional trei zile fără simptome, fără a fi testate la externare. Similar se va proceda și în cazul persoanelor confirmate cu COVID-19, cu forme ușoare ale bolii, aflate în tratament la domiciliu. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Testarea la externare se va efectua doar pentru următoarele categorii de pacienți:
# adulții internați cu forme grave de COVID-19;
# copiii internați cu pneumonii confirmate și forme severe de boală;
# copiii cu vârsta mai mică de șapte ani.

În cazul persistenței semnelor post-COVID după externare, pacientul poate continua tratamentul de recuperare la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, fără a sta în izolare.

Suplimentar, vor fi supuse testării obligatorii la virusul COVID-19 următoarele categorii de persoane (fără semne sugestive COVID-19):
# pacienții cu diagnostic oncologic confirmat, pentru cure de radioterapie, chimioterapie sau intervenții chirurgicale, cu maximum 48 de ore înainte de internare;
# pacienții cu boli de sistem și autoimune, care administrează preparate imunosupresoare, cu maximum 48 de ore înainte de internare;
# pacienții HIV/SIDA și cu tuberculoză, cu maximum 48 de ore înainte de internare;
# pacienții cu pneumonie și SARI fără altă etiologie (ex. gripală) de toate vârstele;
# pacienții înainte de procedura de transplant (în cadrul spitalului).

De asemenea, au fost extinse categoriile de pacienți care pot fi plasate în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19, fără patologii concomitente și care dispun de condiții de autoizolare la domiciliu:
# persoane cu vârsta sub 65 de ani;
# copii mai mari de șapte ani.

Totodată, preparatele Lopinavir/Ritonavir, Hydroxychloroquinum și Interferon au fost excluse din schemele clinice aprobate în multe țări din cauza ineficienței terapeutice confirmate prin multiple trialuri clinice.

Reieșind din cele expuse, Comisiile de specialitate au recomandat excluderea preparatelor Lopinavir/Ritonavir, Hydroxychloroquinum și Interferon din următoarea ediție a Protocolului provizoriu de tratament a infecției COVID-19.

Determinarea anticorpilor anti-SARS-CoV-2 IgM și IgG prin metoda Elisa este indicată în cazurile de efectuare a studiilor.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.