COVID-19 în Europa: Situaţie gravă în România şi Rusia. Letonia reimpune un lockdown

0


E mai rău ca niciodată în spitalele din România. Bolnavii sunt trataţi pe holuri. Pentru că nu mai sunt paturi libere, unii ajung să doarmă pe scaune.

„Au fost găzduiţi temporar în hol, iar acum s-au făcut nişte externări, transferări, se eliberează paturi şi sunt urcaţi în secţii”, povesteşte medicul Anca Macri.

Grav este că România a rămas şi fără medicamentul care face diferenţa între viaţă şi moarte. Tocilizumab este folosit pentru formele severe de COVID-19 şi acum nu mai există în stocuri. Ministrul interimar al Sănătăţii i-a cerut ajutorul comisarului european pentru sănătate. A făcut apel şi la NATO. Disperaţi, oamenii au ajuns să caute medicamente pe Facebook. Numai în ultimele două zile, aproape 1.000 de români s-au stins. Mulţi alţii nici nu mai ajung la spital. Nu de puţine ori, medicii de pe ambulanţe doar constată decesul. În încercarea disperată de a ţine sub control valul patru, preşedintele României a anunţat o serie de restricţii.

„Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot: şi în interior, şi în exterior. Va fi restricţionată circulaţia noaptea, excepţie făcând cei vaccinaţi şi cei cu legitimaţie de serviciu. În timpul zilei, la majoritatea activităţilor accesul va fi permis numai cu certificatul verde”, declară preşedintele României, Klaus Iohannis.

Şi Vladimir Putin propune noi măsuri în Rusia pentru combaterea Coronavirusului. Este vorba despre concediu plătit timp de o săptămână pentru toţi angajaţii, iar persoanele nevaccinate trecute de 60 de ani nu au voie să iasă din casă în următoarele patru luni.

„Este ciudat faptul că persoanele bine educate, persoanele cu studii avansate, nu vor să se imunizeze. Avem un vaccin sigur şi eficient. Vă rog să vă vaccinaţi. Este o responsabilitate faţă de propria viaţă şi faţă de persoanele din jurul tău. Alegeţi: ori îmbolnăvirea, ori imunizarea”, îndeamnă preşedintele Vladimir Putin.

Letonia, între timp, este prima ţară europeană care de joi reimpune un lockdown temporar până pe 15 noiembrie. În Letonia, numărul de noi cazuri a crescut cu 49%, iar spitalele nu mai fac faţă.

Din acest weekend, şi Serbia introduce permisul de sănătate COVID-19 pentru accesul în cafenele şi restaurante, în contextul în care ţara se confruntă cu o agravare a situaţiei legate de infectarea cu noul Coronavirus.

„Dacă cineva se gândeşte să falsifice (permisul de sănătate), atunci îşi păcăleşte familia, copiii, părinţii şi bunicii şi îi infectează”, menţionează premierul Serbiei, Ana Brnabic.

Peste ocean, toţi angajaţii publici din New York sunt obligaţi să se vaccineze anti-COVID-19 până la sfârşitul săptămânii viitoare. În caz contrar, vor fi trimişi în concediu fără plată, iar funcţionarii publici care vor dori să se imunizeze vor primi câte 500 de dolari.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.