Creditele se vor ieftini

61


Specialiştii susţin că odată cu diminuarea ratei de bază de refinanţare până la un nou minim istoric de 2,75 la sută anual sunt create condiţii favorabile pentru creşterea volumului creditelor acordate economiei naţionale.

„Asta ar însemna o diminuare în continuare a ratelor dobânzilor la creditele interbancare, creditele acordate populaţiei, va fi un factor motivant pentru agenţii economici, pentru a dezvolta mai întâi de toate afacerile existente. Şi nu în ultimul rând, pentru a crea afaceri în ţară la noi”, susţine Gheorghe Ursu, preşedinte la organizaţie de creditare.

Constantin Cazacu din Pojăreni, Ialoveni a reuşit să-şi pună pe roate o mică afacere în localitatea de baştina, dar şi să creeze câteva locuri de muncă după ce a accesat un credit. În timp ce unii moldoveni spun că s-ar încumeta să acceseze un credit după micşorarea ratei dobânzii, alţii rămân deocamdată sceptici în această privinţă.

Bancherii sunt gata să ofere bani pentru dezvoltarea noilor afaceri în Moldova.

„Activele totale în sectorul bancar la ziua de azi sunt peste 94 de miliarde de lei, dintre care 41 de miliarde constituie portofoliul creditelor acestor bănci. Acestea au un potenţial enorm de a credita economia naţională, doar că este nevoie de proiecte eligibile, de o politică echilibrată şi raţională a ratelor dobânzilor”, a declarat Gheorghe Ursu. 

În prezent, dobânzile la creditele noi acordate în lei moldoveneşti constituie 8,16 la sută anual, iar în valută sunt de 4%. Cele mai multe credite au fost investite în comerţ şi în sectorul ipotecar. În total, în tara noastră activează 11 bănci comerciale şi 168 de organizaţii de creditare nebancară.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.