De astăzi au intrat în vigoare mai multe restricţii cauzate de pandemia COVID

0


Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. De vineri, 1 octombrie, în Republica Moldova au intrat în vigoare mai multe restricţii, în contextul situaţiei pandemice, conform deciziei din 22 septembrie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). Măsurile restrictive vor fi aplicate în funcţie de  pragul de alertă, transmite MOLDPRES.

Conform CNESP, au fost stabilite patru praguri de alertă: verde, galben, portocaliu şi roşu.

Pragul verde: Pentru acest grad de alertă este prevăzută purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, respectarea distanței fizice de cel puțin 1 m și a regulilor de igienă.

Pragul galben: Pragul de alertă galben prevede câteva scenarii pentru organizarea evenimentelor private: participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare, cu asigurarea spațiului de cel puțin 4 m2, fie participarea a maxim 300 de invitați, cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19. De asemenea, vizitatorii cinematografelor, ai sălilor de concerte în spații închise și deschise, ai cluburilor de noapte sau ai festivalurilor, vor trebui să prezinte certificatul COVID-19. De asemenea, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament.

Pragul portocaliu: Un astfel de scenariu prevede activitatea instituțiilor de învățământ general cu prezență fizică, în timp ce instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. În același timp, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare, în baza uneia din opțiuni: cu utilizarea a cel mult 35 la sută din numărul locurilor existente în interior sau cu utilizarea a cel mult 75 la sută din numărul locurilor existente în interior, cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. Certificat de vaccinare vor prezenta și vizitatorii evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive), care vor fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane în spații interioare, respectiv 250 de persoane în spații exterioare. La o  capacitate de 50% vor activa teatrele, cinematografele, sălile de concert, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte certificatul COVID-19.

Pragul roşu: În acest caz, instituțiile de învățământ general vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor, iar instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. Entitățile publice și private vor organiza regimul de muncă cu introducerea muncii la domiciliu, fie vor opta pentru un program de lucru diferențiat. Totodată, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare cu utilizarea a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente și cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare sau, respectiv, 150 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare persoană cu obligația ca acestea să prezinte certificatul COVID-19.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică va stabili pragurile de alertă o dată la şapte zile.

Conform situaţiei de la 28 septembrie, în urma analizei indicatorilor epidemiologici, a fost stabilită alerta cu cod roșu pentru municipiile Chișinău şi Bălți, raioanele Sângerei și Ungheni. Pentru municipiul Comrat și raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul,…Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.