De pe 15 august, se interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun în spaţiile comerciale accesibile publicului

54


Începând cu 15 august 2020, se interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun, produselor conexe, dispozitivelor și accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în spaţiile comerciale accesibile publicului.

Administratorii, managerii unităților care comercializează produse din tutun sunt responsabili pentru instruirea personalului în depozitarea și vânzarea acestora cu privire la prevederile actelor normative în vigoare. Se va admite doar prezentarea textuală a listei produselor din tutun, a celor conexe și a prețul acestora, fără nici un element promoțional.

Măsura are loc în deplină conformitate cu prevederile alin. (5) al art. 25 din Legea 278/2007 și alin. (5), pct.12. al Regulamentului sanitar privind comercializarea tutunului nefermentat și tutunului fermentat, produselor din tutun și produselor conexe, aprobat prin HG 1065/2016.

Așadar, se interzice expunerea la vedere a produselor din tutun, inclusiv a țigaretelor cu filtru, țigaretelor fără filtru, țigărilor de foi (cigarillos), a produselor conexe și dispozitivelor, precum și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora, în care publicul larg are posibilitatea vizualizării acestor mărfuri și produse.

Lista acestora, cu indicarea preţurilor, imprimată pe hârtie albă cu caractere negre, se prezintă de către vânzător la solicitarea cumpărătorilor adulţi, a căror vârstă a fost verificată de către vânzător în baza actelor oficiale. Lista nu va conține imagini sau evidențierea vreunui produs prin culoare, fonturi, subliniere, elemente decorative sau alte instrumente tehnice.

Se interzice afișarea inscripției sau indicatorului care informează ori sugerează publicului larg despre comercializarea produselor din tutun. Ghidul practic privind aplicarea prevederilor, bazat pe practicile internaționale și elaborat de ANSP, poate fi accesat aici.

„Această măsură este importantă pentru reducerea publicității și promovării produselor din tutun. Este bine documentat faptul că publicitatea și promovarea tutunului cresc consumul acestora. În plus, strategiile de marketing sunt deosebit de eficiente în vizarea copiilor și adolescenților și cresc dependența de nicotină la tineri. Necesitatea aplicării acestei prevederi reiese din situaţia alarmantă privind consumul de tutun și consecințele nocive asupra sănătății”, transmite Ministerul Sănătății (MSMPS).

La nivel global, actualmente, sunt 1,3 miliarde de consumatori de tutun. Numărul lor ar fi și mai mare, dacă jumătate dintre utilizatori nu ar fi decedat în urma bolilor cauzate de consumul de tutun, precizează MSMPS.

Organizația Mondială a Sănătății estimează circa opt milioane de decese anual cauzate de consumul de tutun, dintre care 1,8 milioane sunt europeni, iar 900.000 de oameni – printre care și aproximativ 190.000 de copii – mor din cauza expunerii la fumul de tutun.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.