Deputaţii au aprobat în primă lectură modificarea Bugetului asigurărilor sociale de stat

119


Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

10 Sep. 2020 / 17:32


Deputaţii au aprobat în primă lectură modificarea Bugetului asigurărilor sociale de stat

Deputaţii au aprobat, cu majoritatea voturilor, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, în prima lectură. Proiectul a fost elaborat cu scopul precizării veniturilor şi cheltuielilor Bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) în rezultatul analizei executării pe parcursul anului, dinamicii categoriilor de beneficiari şi a mărimilor medii de prestaţii sociale.

Atât veniturile, cât şi cheltuielile totale ale BASS pentru anul 2020 se precizează prin majorare cu 232714,0 mii lei sau de la 24339399,4 mii lei până la 24572113,4 mii lei, respectiv.

Se vor majora cheltuielile legate de protecţia în caz de incapacitate temporară de muncă, reieşind din nivelul executării a acestor cheltuieli în perioada semestrului I al anului şi, totodată, din creşterea mărimii medii a indemnizaţiei.

Vor creşte cheltuielile pentru protecţia persoanelor în etate, inclusiv din motivul creşterii numărului de solicitanţi ai reexaminării pensiilor pentru limita de vârstă pentru beneficiarii care au realizat un stagiu de cotizare de la 10 ani, după realizarea dreptului la pensie, şi a numărului solicitanţilor de pensie de urmaş pensionarilor din rândul militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne, precum şi creşterii mărimii pensiei de urmaş.

Totodată, se prevede majorarea sumei cheltuielilor legate de suportul financiar unic beneficiarilor de pensii şi alocaţii sociale de stat, determinată de creşterea ajutorului unic de la 700 la 900 de lei, precum şi indexarea  bianuală a pensiilor.

Vor creşte şi cheltuielile la subprogramul „Protecţia familiei şi copilului”, inclusiv cele destinate susţinerii financiare pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, reieşind din numărul mai mare de beneficiari în semestrul I al anului curent, precum şi din cuantumul mai mare al indemnizaţiei.

De notat că indicatorii BASS pe anul 2020 din proiect sunt armonizaţi cu indicatorii incluşi în proiectul legii pentru modificarea Legii bugetului de stat pe anul 2020, fiind coordonaţi cu Fondul Monetar Internaţional.

Proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 urmează a fi votat în cea de-a doua lectură.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.