Din cauza pandemiei, pacienții cu TBC nu sunt diagnosticați și depistați la timp

143

Oficial, avem cu aproape 950 de cazuri de tuberculoză mai puține înregistrate de la începutul acestui an față de anul trecut. Dar nu e niciun motiv de bucurie, ci de îngrijorare. Scăderea numărului de bolnavi în statistici nu înseamnă că, efectiv, avem mai puțini pacienți noi, ci faptul că aceștia nu sunt depistați și diagnosticați din cauza pandemiei care a condus la stoparea procedurii de examinare a persoanelor din grupurile de risc. Specialiștii depun eforturi ca să nu scape situația de sub control, dar recunosc că le este greu să facă față situației în condiții de pandemie.

În ultimii ani, numărul cazurilor de tuberculoză scade în Republica Moldova. Medicii mizau că tendința se va menține și în 2020. Din cauza pandemiei însă, totul a luat o altă întorsătură. Din martie până în octombrie, numărul cazurilor într-adevăr a scăzut cu 45,9 la sută, față de anul trecut, dar asta doar în statistici. În realitate, situația e gravă. Din cauza pandemiei, este aproape imposibilă depistarea noilor pacienți.

VALENTINA VILC, coordonatoarea Programului de control al tuberculozei: “Practic toate activitățile care erau cu examinarea grupei de risc, cei cu vigilență sporită, s-a stopat. Era carantină și în continuare situația este destul de tensionată. Noi avem toate tehnologiile necesare pentru a depista și a pune diagnosticul de tuberculoză, dar noi nu putem acum să le aplicăm din cauza că oricum sunt restricții, aceleași instalații radiologice mobile, pe care le-am folosit până acum, noi nu putem acum, pentru că noi înțelegem că trebuie să respectăm controlul infecției, nu numai din punct de vedere de tuberculoză, dar din punct de vedere COVID.”

Nedepistarea la timp a pacienților bolnavi de tuberculoză ar putea avea urmări grave.

VALENTINA VILC, coordonatoarea Programului de control al tuberculozei: “Un bolnav de tuberculoză într-un an infectează 10-15 persoane sănătoase din care 2-3 fac tuberculoză activă.”

Pentru ca situația să nu scape de sub control, în raioane au fost implicate organizațiile neguvernamentale, care ajută ca persoanele din grupul de risc să ajungă totuși la un medic.

VALENTINA VILC, coordonatoarea Programului de control al tuberculozei: “Am ales grupele ținte, pe care în primul rând noi considerăm că acum trebuie să examinăm, din punct de vedere că riscul de infectare sau progresare de la infecția tuberculoasă la infecția tuberculoasă activă este mai mare. Contacții cu bolnavii de tuberculoză, persoanele cu diabet zaharat, persoanele care fac abuz de alcool, utilizatori de droguri avem și rezultate. Câte două, trei, patru cazuri, dar asta ne referim că nu e un grup mare de persoane.”

După ce sunt diagnosticați, bolnavii de tuberculoză încep tratamentul. Acesta nu trebuie întrerupt nici într-un caz. Din cauza imunității compromise, bolnavii de tuberculoză sunt cei mai expuși riscului de infectare și cu COVID-19. De la începutul pandemiei 47 de persoane cu tuberculoză au avut și COVID. Cinci dintre aceștia au murit. În cazul unei paciente, decesul a survenit din cauza tuberculozei care a progresat. Pacienta nu urma tratamentul cu regularitate, spun doctorii. În prezent, la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” sunt internați 80 de pacienți cu tuberculoză. Dintre aceștia 7 au și COVID. Momentan, în Moldova avem peste 2.500 de oameni cu tuberculoză.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.