Doliu în Congo după moartea a 50 de oameni într-o mină de aur

39


Mina de aur din provincia Kivu de Sud s-a prăbuşit vineri a spus el.

Cetăţenii obişnuiţi s-au folosit de unelte rudimentare pentru a muta pietrele şi dărâmăturile de la mina prăbuşită.

„Trupurile lor sunt îngropate sub dărâmături, nu sunt şanse să existe supravieţuitori”, a spus Kamundala.

După ploile torenţiale de joi şi vineri râul Njali din apropiere s-a revărsat, apa şi noroiul ajungând în puţul minier, care se afla la mai puţin de un kilometru de râu, a declarat viceprimarul.

Oraşul a decretat „două zile de doliu şi furie (…) nu numai pentru a ne omagia compatrioţii dar şi pentru a denunţa condiţiile precare în care lucrează minerii”, a spus viceprimarul.

Kamituga a devenit oraş anul trecut, după ce activitatea din jurul minei de aur a crescut. Victimele erau mineri artizanali, mulţi dintre ei tineri săraci care lucrau cu un minim de echipament.

Jason Aruni, un reprezentant al minerilor din oraş, a comparat puţurile miniere pentru exploatarea aurului din Kamituga cu un “cimitir unde multe persoane sunt îngropate cu regularitate fără a exista nicio pedeapsă după aceea”.

Guvernatorul din Kivu de Sud, Theo Kasi, a emis un comunicat în care deplânge „moartea tragică a 50 de oameni, mulţi dintre ei tineri”.

Minerii artizanali au devenit furnizori majori pentru companiile internaţionale, de obicei prin intermediari. Cu unelte depăşite şi cu echipament de siguranţă aproape inexistent, ei sunt deseori victime ale unor accidente fatale, notează dpa.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.