Europa, între ploi abundente şi incendii

45


Austria se confruntă cu inundaţii fără precedent, urmate de alunecări de teren care au blocat mai multe drumuri. Cele mai afectate sunt provinciile Tirol, Carintia şi Salzburg. Situaţia a devenit critică după ce apa a rupt malurile unui râu şi a intrat în mii de locuinţe. Luaţi prin surprindere, oamenii au rămas blocaţi în case, iar unii în maşini. Autorităţile anunţă că două persoane au murit din cauza intemperiilor. Excavatoarele lucrează continuu, însă consecinţele ar putea fi înlăturate în căteva săptămăni.

„A fost foarte grav, s-a întâmplat foarte repede. Oamenii nici nu au reuşit să se ascundă în locuri sigure. Am avut la dispoziţie 15 – 20 de minute”, a spus Cristian Felder, primar de Gsnitz.

Alertă meteo portocalie a fost anunţată şi în Nordul Italiei – Veneto, Alto Adige şi Lazio. Vremea extremă a provocat daune mari, iar cel puţin patru turişti au fost ucişi de stihie. În regiunea Toscana, două surori au murit lovite de un copac căzut peste cortul în care dormeau.

„La miezul nopţii, ne-am trezit, am vazut un val de apă foarte mare. Să sperăm că vom trece cu bine peste toate”, a menţionat o femeie.

Între timp, un incendiu imens a izbucnit în Sicilia. Focul se apropie cu viteză de Palermo, unde 400 de persoane au fost evacuate. Sute de hectare ard în vecinătatea oraşului. Pârjolită de foc este şi Grecia. Focul izbucnit în Peloponez, se extinde spre Micene, punând în pericol siturile Patrimoniului Mondial UNESCO. În lupta cu flăcările este implicată şi aviaţia. Din motive de siguranţă au fost evacuaţi mai mulţi turişti. Autorităţile locale promit că accesul la siturile arheologice va fi redeschis de îndată ce situaţia se va stabiliza.

 Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.