miercuri, ianuarie 26, 2022
Acasă Politică „Fie că îi spunem moldovenească, fie că îi spunem română – e...

„Fie că îi spunem moldovenească, fie că îi spunem română – e aceeași limbă și e a noastră.” Mesajele politicienilor cu ocazia Zilei Limbii Române

45


Politicienii s-au întrecut la mesaje de felicitare adresate cetățenilor cu ocazia Zilei Limbii Române. Unii au vorbit despre frumusețea limbii române, alții au ezitat să o numească „română” și au vorbit despre diversitatea lingvistică a țării noastre. Vezi mai jos felicitările principalelor persoane politice din țară.

# Igor Dodon, președintele Republicii Moldova

„Stimați concetățeni, vă felicit cu prilejul frumoasei sărbători naționale – Limba Noastră! Fie ca limba mamei, limba natală, limba poporului nostru să fie cultivată, prețuită și studiată cu dragoste și pietate și să o cunoască bine fiecare locuitor al țării”, a scris Igor Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Președintele a scris că nu contează cum numim limba pe care o vorbim, pentru că e aceeași limbă și e a noastră.

# Maia Sandu, președinta PAS

„Fiecare dintre noi începe să cunoască lumea din jur prin cuvintele limbii materne. Mai apoi, învață lumile îndepărtate și prin alte limbi. Pentru mulți basarabeni, limba lor maternă, limba română, a fost multă vreme cenușăreasă. Doar după 1989 a revenit în capul mesei. Trecerea la grafie latină a fost o sărbătoare a limbii române și pentru vorbitorii de română.

Cel mai bun mod de a sărbători Ziua Limbii Române este să vorbim corect, să citim românește, să ne cunoaștem scriitorii, să transmitem limba română generațiilor următoare”, a scris Maia Sandu într-o postare pe pagina de Facebook.

# Zinaida Grecenîi, președinta parlamentului

„În numele Parlamentului Republicii Moldova și al meu personal, Vă felicit cu ocazia Sărbătorii Naționale «Limba Noastră».

Este o sărbătoare care oferă fiecărui cetățean prilejul de a cinsti, în mod solemn, limba maternă ca parte importantă a identității și culturii sale.

Moldova, pe bună dreptate, se poate mândri de o diversitate frumoasă a limbilor. La noi, toți cetățenii, indiferent de apartenența etnică, se pot bucura de dreptul sacru de a vorbi, citi și gândi în propria lor limbă. Respectul față de acest drept este un angajament al conducerii Republicii Moldova, pentru că așa este civilizat și uman”, scrie în felicitarea deputatei.

Zinaida Grecenîi a scris că diversitatea lingvistică este cartea de vizită a țării noastre.

# Andrei Năstase, președintele PPDA

„Astăzi, de Ziua Limbii Române, ar fi bine să căutăm în inimile noastre un bob de dragoste, un fior față de identitatea noastră națională, față de limba noastră română, cea care ne-a fost cântată în versuri de Mihai Eminescu, Alexei Mateevici sau așternută în gânduri de inegalabilul Emil Cioran care spunea, acum mai bine de 50 de ani, că noi, românii, «nu locuim într-o ţară, locuim într-o limbă. Patria asta înseamnă şi nimic altceva». Tot așa spunea și Nichita Stănescu – «Patria mea este Limba română!»”, a scris Andrei Năstase în mesajul său de felicitare.

„La mulți ani, cu ocazia sărbătorii Limba Noastră cea Română, sărbătoarea care ne-a adus Independența și care ne va aduce UNIREA!”, scrie în postarea lui Dorin Chirtoacă.

# Pavel Filip, președintele PDM

Președintele PDM a postat câteva versuri din poezia „Limba Română”.

# Vlad Filat, președintele PLDM

Vlad Filat, la fel, a postat câteva versuri despre limba română din opera lui Lucia Blaga.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.