Fiecare al patrulea moldovean angajat în câmpul muncii, afectat de pandemie

37


Sursa imaginii: imagine simbol/economica.net

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

07 Sep. 2020 / 18:38


Fiecare al patrulea moldovean angajat în câmpul muncii, afectat de pandemie

Fiecare al patrulea moldovean angajat în câmpul muncii şi-a schimbat regimul de lucru sau chiar a absentat de la serviciu din cauza pandemiei. Datele Biroului Naţional de Statistică mai arată că 163 de mii de persoane care au avut un loc de muncă nu au lucrat deloc în această perioadă în perioada aprilie-iunie. Între timp şi numărul persoanelor aflate în concedii anuale s-a mărit de patru ori comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, iar al celor aflate în concedii fără plată şi în şomaj tehnic a crescut cu 90 la sută, relatează Mesager.

Pe timp de pandemie, în lunile aprilie – iunie, 55 de mii 600 de oameni au prestat munca la domiciliu, în creştere de peste zece ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă e să vorbim pe domenii, cea mai mare cotă – 67 la sută se atestă în rândul lucrătorilor din învăţământ, iar câte cinci la sută reprezintă funcţionarii din administraţia publică locală şi comerţ.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, dintre persoanele afectate de pandemie, 60,7% nu au lucrat deloc în lunile aprilie-iunie sau au absentat de la locul de muncă. Alte peste 30 la sută au muncit mai puţine ore pe săptămână, iar fiecare a patra persoană a activat de la domiciliu. Între timp, oamenii spun că în ultimele luni au lucrat mai puţin, iar alţii şi-au pierdut jobul.

„„Într-un regim de lucru foarte redus. Câteva luni am stat acasă şi pe urmă am activat aşa, în număr mic pe persoane, care ne schimbam pe ture”. „O lună nu am activat, dar acum am revenit la graficul obişnuit de muncă”. „Nu am muncit, pentru că lucrez într-o instituţie de învăţământ şi învăţământul a fost sistat şi nu am activat”. „Am fost eliberată de la serviciu, apoi am revenit, venea un coleg, pe urmă alt coleg”. „Am lucrat şi la distanţă”. „Eu fiind administratorul unei cariere de piatră nu am activat, că nu se permitea şi am stat acasă”, spun oamenii.

Sunt însă şi persoane care nu au simţit efectele pandemiei asupra activităţii de muncă.

„Regimul meu de lucru nu a fost afectat de carantină”. „Am muncit de la distanţă o perioadă. Nu îmi este comod să lucrez de la distanţă, acasă nu pot să mă disciplinez”. „Lucrez în domeniul IT şi lucrez la distanţă oricum. Sunt obişnuit, deja de 20 de ani de când lucrez aşa”, spun oamenii.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, peste 200 de mii de moldoveni au declarat că le-a fost afectată situaţia la locul de muncă din cauza virusului.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.