sâmbătă, ianuarie 22, 2022
Acasă Social (foto) Grecii antici o considerau hrana pentru calul înaripat Pegas, iar buneii...

(foto) Grecii antici o considerau hrana pentru calul înaripat Pegas, iar buneii făceau din ele sirop. Rodion Sobcenko, antreprenorul care plantează cătină

40


Grecii antici credeau că acest arbust era hrana magică pentru calul înaripat Pegas, iar buneii noștri făceau din el suc sau sirop și îl consumau iarna ca să nu răcească. Vorbim despre cătină, fructele care au un gust acru astringent, care la maturitate sunt galbene portocalii și care, totodată sunt un supliment natural autohton care conțin de zece ori mai multă vitamina C decât citricele.

Beneficiile cătinei sunt testate și recunoscute atât în medicina tradițională din regiune, cât și în cea convențională. Aceasta este utilizată în afecțiunile și leziunile pielii, tratamentul organelor interne, sistemului cardiovascular etc. Însă arbuștii au o importanță majoră nu doar terapeutică și alimentară, dar și din punct de vedere ecologic și economic.

De asemenea, aceste tufișuri țepoase ajută la refacerea terenurilor, pământurilor erodate prin îmbogățirea solului cu azot care ajută la recuperarea rapidă a potențialului roditor. Din aceste motive, Rodion Sobcenko a ales să planteze cătina pe terenul lui din satul Brezoaia, raionul Ștefan Vodă.

„Când am început afacerea în 2014 căutam pământ arabil pentru a crește o plantație de nuci – era la modă și era considerat foarte avantajos. Însă fiind economist de formare, fără experiență în agricultură, am făcut greșeli, că altfel nu-ți reușește! Pământul nu era potrivit pentru o livadă de nuci. Atunci aveam 32 hectare cu lucernă și după mai multe consultații am decis că voi încerca să sădesc cătină albă și am plantat primele șase hectare. Cu ajutorul programului «Livada Moldovei» am reușit să plantez și să devin pionier în domeniul dat. Mi-am zis cine nu riscă, nu bea șampanie!”, ne povestește administratorul SRL Riomax-Prim.

Rodion Sobcenko a ales să planteze soiurile românești Clară și Mara deoarece se potrivesc condițiilor climatice din țară și au o istorie veche pe meleagurile autohtone. Catina albă crește în regiunea Moldovei și se coace începând cu mijlocul lunii august – până la sfârșitul lunii septembrie, în dependență de soi și condiții climaterice.

Totodată, producătorul menționează că productivitatea mai depinde de soi, schema de plantări, metoda de creștere și alte aspecte tehnice. În anul 5-6 se poate ajunge la o productivitate de 6-10 t/ha.

„Cine nu face nimic, nu are nimic! Ai căzut, te-ai ridicat repede. Înainte!”

În 2020, plantația a intrat în rod tehnic pentru cele șase hectare și este în conversie pentru a obține certificat ECO. Chiar dacă este mai costisitor, s-a optat pentru a poziționa produsele în gama celor ecologice din motive personale, a strategiei de business și din cauză că această cultură nu este pretențioasă din punct de vedere a prevenirii bolilor și a protecției de dăunători, iar motto-ul antreprenorului este: „Cine nu face nimic, nu are nimic! Ai căzut, te-ai ridicat repede. Înainte!”

Rodion, a menționat că a apelat la subvenții și granturi, dar cel mai mare ajutor a primit din partea proiectului „Livada Moldovei” și instruirea obținută a susținut mult înființarea plantației. Adițional a solicitat credite și toți banii au fost investiți în procurarea inițială a materialului săditor. În acest moment se pregătesc pentru cea de-a doua etapă de plantare, optimizarea proceselor tehnice și instruiri adiționale pentru creșterea profesională în subsectorul dat.

„Afacerea cu cătina albă este o nouă încercare în viață. Este o cale nouă nu numai pentru mine, dar și pentru antreprenorii care au plantat cătina sau care vor să planteze. Pe moment, toate datele și informațiile care sunt accesibile în mare parte sunt teoretice. Din start multe promisiuni, dar de facto ceea ce se spune este numai vârful aisbergului. Pot să afirm că afacerea nu este deloc ușoară. Ca-n orice activitate comercială, vânzările sunt pe primul plan. Respectiv, ne orientăm spre piața din Europa. Consumatorii autohtoni ne pot găsi online pe platformele Instagram și Facebook sub brandul ECOPRODUCT. La fel, ne puteți găsi la piețele angro, târguri și expoziții specializate din Moldova, acum în orașul Chișinău, dar pe viitor în Bălți și în Comrat”, comunică antreprenorul.

În afară de produsul în stare proaspătă și congelată, validează și produsele prelucrate din cătină, precum gemul fără tratare termică și fără conservanți în afară de zahăr. Odată cu setarea liniei de prelucrare se va mări și echipa care acum integrează doar lucrătorii sezonieri și familia. Planuri de creștere sunt mari și privesc în viitor cu speranță și plini de optimism.

Acest material este produs în cadrul campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici”, desfășurată de proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.