Gazele naturale s-ar putea ieftini pentru consumatorii finali cu până la 10%

56


Gazele naturale s-ar putea ieftini pentru consumatorii finali cu până la 10%. Tariful ar putea fi modificat datorită reducerii prețului de achiziție a gazelor. Totuși, nu se știe exact când vor fi operate modificările. Potrivit președintelui Consiliului de Administrație “Moldovagaz”, Vadim Ceban, decizia finală urmează să fie luată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Acum, consumatorii casnici achită 4,7 lei pentru un metru cub de gaze, dacă consumul lunar nu depășește 30 de metri cubi. Potrivit președintelui Consiliului de Administrație “Moldovagaz”, Vadim Ceban, ar putea fi operată o reducere a prețului cuprinsă între 7 și 10 procente. Astfel, dacă ANRE va admite ieftinirea cu 7 la sută, un metru cub de gaze va ajunge să coste 4 lei și 38 de bani.

“Înțeleg că toți vor ieftinire de 20, 25 de procente, dar nu e posibil, pentru că anul trecut a fost majorat tariful de transport. Așa au fost circumstanțele, volumele au fost reduse. Pe lângă asta, sunt devierile financiare care urmează a fi recuperate.”

Ieftinirea de până la 10 la sută este una estimativă. Consiliul de Administrație al “Moldovagaz” urmează să se întrunească și să stabilească noile tarife. ulterior va fi făcută o solicitare în acest sens Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

“Dacă adresarea va fi făcută în septembrie, atunci Agenția are, conform legii, o perioadă mai lungă de analiză.”

Moldova gaz mai anunță că pentru acest an are mai multe proiecte de racordare a localităților la conducta de gaz. Urmează să fie făcute lucrări în 56 de localități în care sunt în jur de 2800 de potențiali consumatori. Astfel, bugetul alocat în acest sens va fi de 52 de milioane de lei, și nu de 18 milioane, așa cum a fost planificat inițial.

Moldovagaz” deservește 740 de mii de consumatori. Aproximativ 70 la sută din tarif este constituit din prețul de achiziție a gazelor naturale, iar restul, din costul de distribuție și alte componente.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.