Georgia găzduieşte importante manevre NATO

42


Circa 2 800 de militari din SUA, Franţa, Marea Britanie şi Polonia participă la aceste exerciţii denumite „Noble Partner 2020” ce se vor desfăşura la centrele de antrenament din Vaziani şi Norio, în apropiere de Tbilisi, capitala georgiană.

Aceste manevre reprezintă „cea mai importantă componentă a eforturilor vizând să facă realizabilă integrarea euroatlantică a Georgiei”, a declarat premierul georgian Ghiorghi Gaharia, adresându-se militarilor la ceremonia de deschidere a manevrelor.

Exerciţiile, care vor dura până la 18 septembrie, sunt o „garanţie a păcii în ţara noastră” şi „nu sunt îndreptate împotriva nimănui”, a subliniat el.

Georgia speră să adere la NATO, în pofida opoziţiei Moscovei care consideră această eventuală aderare o atingere la sfera sa tradiţională de influenţă.

În august 2008, Rusia şi Georgia s-au confruntat în cadrul unui război scurt de cinci zile, în urma căruia Moscova a recunoscut independenţa celor două regiuni separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud şi unde menţine în prezent o puternică prezenţă militară.

În 2008, liderii Alianţei Nord-Atlantice au promis Georgiei, în cadrul summitului de la Bucureşti, că ea „va fi membră NATO” într-o zi. Dar până în prezent nu a fost lansat procesul de aderare, notează AFP.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.