Guvernul a alocat 300 milioane lei pentru securitatea alimentară

56


Aceasta a permis majorarea compensaţiilor per hectar la 1.500 de lei pentru grâul de toamnă, orz – 1.530 lei, rapiţa – 2.100 lei, terenurile reînsămânţate – 1.620 lei, legumele – 2.000 lei, viţă-de-vie – 3.000 de lei. La unele culturi, compensaţia va creşte chiar şi de trei ori. Anterior, cuantumul la hectar constituia, în medie, o mie de lei.

„În jur de 2800 de lideri agricoli, dintre care unii blochează acum drumurile, vor primi neplanificat de la buget circa 300 milioane de lei acumulaţi din impozitele tuturor cetăţenilor ţării. Am avut mai multe întrevederi cu reprezentanţii sectorului agricol în teritoriu şi la Guvern. Am ajuns la înţelegerea că statul va face acest efort şi va majora de la 1000 la 1500 lei la hectar. Astfel, noi ne ţinem promisiunile. Obiectivul nu este de a compensa pierderile pentru activităţile economice, ci asigurarea securităţii alimentare pentru anul viitor, iar pentru aceasta, agricultorii trebuie să semene grâu. Ei au nevoie de acest suport acum şi pentru aceasta alocăm 300 milioane de lei”, a remarcat prim-ministrul. 

Premierul a menţionat că statul suportă cheltuieli suplimentare din buget şi pentru alte măsuri de susţinere a acestor producători, printre care subvenţionarea dobânzilor la credite nu doar pe cele noi, dar şi pe cele angajate anterior (estimativ 100 milioane lei), restituirea TVA acumulat în conturi pentru subvenţionarea plăţilor aferente salariilor (200 milioane lei), compensarea impozitului funciar (120 milioane lei), reeşalonarea datoriilor pentru livrarea tehnicii (circa 200 milioane lei) etc.

Pentru a ajuta fermierii să obţină banii mai rapid, Guvernul a simplificat Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensaţiilor. Aşa cum au solicitat agricultorii, aceştia nu vor mai fi obligaţi să prezinte actele cadastrale, va fi suficientă prezentarea certificatelor de confirmare a deţinerii terenurilor, eliberată de primăria în care fermierii activează.

Estimările Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului arată că seceta şi ploile cu grindină din ultimul an au afectat circa 200 mii de hectare de teren agricol. Majoritatea culturilor au fost compromise în proporţie de peste 60%, cauzând un prejudiciu total de 1,2 miliarde lei agricultorilor din ţară. Până acum, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a recepţionat 75 de dosare, iar suma despăgubirilor solicitate depăşeşte şapte milioane 350 mii de lei. Agricultorii pot depune dosarele până pe 18 septembrie.

Ca măsură de răspuns la fenomenul secetei şi pentru diminuarea consecinţelor asupra sectorului agricol, fermierii vor avea dreptul să folosească apele subterane în scopul irigării prin picurare a terenurilor ocupate cu culturi horticole (viţă-de-vie, pomi, legume). Regulamentul cu privire la folosinţa apelor subterane, aprobat astăzi de Guvern, se referă expres la terenurile din zonele în care nu există surse suficiente de apă de suprafaţă, dar există rezerve de exploatare a apelor subterane.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.