Guvernul va aproba un plan de acţiuni pentru restabilirea sectorului de producere a seminţelor în ţară

44


Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

20 Aug. 2020 / 20:00


Guvernul va aproba un plan de acţiuni pentru restabilirea sectorului de producere a seminţelor în ţară

Sectorul de producere a seminţelor din ţară va fi restabilit, iar în acest sens, Executivul va aproba un plan de acţiuni. Anunţul a fost făcut de prim-ministrul Ion Chicu, care a efectuat astăzi o vizită de lucru la Institutul de Cercetări a Culturilor de Câmp „Selecţia” din Bălţi. Autorităţile spun că îşi propun astfel să elimine concurenţa neloială din sectorul de producere a seminţelor, dar şi să subvenţioneze producerea materialului săditor, relatează Mesager.

Institutul de Cercetări „Selecţia” din Bălţi este specializat în producerea şi elaborarea tehnologiilor de cultivare a culturilor de câmp. Aici cresc soiuri rezistente la condiţiile noastre climaterice. Potrivit responsabililor, în prezent, instituţia se confruntă cu mai multe probleme, precum reîntoarcerea în proprietate a terenurilor pe o suprafaţă de aproximativ 1200 de hectare şi lipsa tinerilor specialişti în domeniul cercetării. Situatia este similară şi la Institutul de Fitotehnie Porumbeni, dar şi la alte întreprinderi care se ocupă cu creşterea materialului semincer.

„Aici bineînţeles că este şi problema cadrelor. Rămâne să impulsionăm, jăratic încă este, sunt oameni este potenţial, avem nevoie să atragem tinerii. Până când nu e târziu, noi putem să facem faţă lucrurilor ar fi bine ca să o începem din toamnă, culturile gramineie adică cu grâu şi orzul, să începem să întoarcem deja terenurile care au fost înstrăinate”, a menţionat Boris Boicean, director Institutul de cercetare din Bălţi.

 „Ramura semincieră  este un lucru foarte important pentru Republica Moldova, deoarece doar acele seminţe care sunt produse pe terenurile şi sunt acomodate la condiţiile Republicii noastre acelea pot  să dea nişte rezultate mai eficiente fermierilor noştri ”, a spus Anatolir Spivacenco, director la Institutul din Porumbeni.

În acest sens, Guvernul planifică implementarea unui program de restabilire a sistemului de producere semincer. Astfel, statul va subvenţiona doar producătorii care respectă anumite reguli. 

„Este un sector cu un potenţial enorm pentru Republica Moldova atât din punct de vedere economic pentru că vobim de o valoare adăugată sporită în acest sector, dar şi despre o soluţie în agricultură în condiţiile schimbărilor climaterice şi secetei pe care o avem. Este clar că noi vrem să avem şi agricultură rezistentă la secetă, dar şi efect economic trebuie să revigorăm ramura respectivă şi acest sector”, a declarat Ion Chicu, prim-ministrul Republicii Moldova.

În prezent, piaţa locală de seminţe pentru sectorul legumicol este asigurată în măsură de 97 la sută din import, suprafeţele de porumb – 60%, floarea soarelui – 70%, iar sfeclă de zahăr şi rapiţa sunt însămânţate sută la sută cu material semincer importat. În horticultură se produc aproximativ 12 milioane de bucăţi de material săditor autohton şi circa două milioane – de import.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.