În acest an, indexarea pensiilor va constitui aproape 10 procente

45


Indexarea efectivă a pensiilor în acest an va constitui aproape 10 procente. Calculele au fost prezentate de premierul Ion Chicu după ședința cu președintele Igor Dodon și șeful Legislativului, Zinaida Greceanîi. Chicu a explicat că această cifră rezultă din suma celor două indexări a pensiilor și valoarea anuală a suportului unic pentru pensionarii cu venituri mici, care constituie în total 1 600 de lei. 

“În 1 aprilie pensiile au fost indexate cu 4,8%, acum, conform legii, va fi cu 1,07, deci, împreună va fi aproape 6% tot anul. Plus la toate, anul acesta, 2020, pensionarii și beneficiarii de alocații sociale care primesc sub trei mii de lei cumulativ vor primi 1600 de lei, suportul unic bănesc: 700 în ianuarie și 900 acum. Dacă considerăm că pensia medie a beneficiarilor sub 3 mii de lei este mai mică de 1500 de lei, acest suport, 700 plus 900, de fapt, constituie o pensie lunară și ceva”, a menționat Ion Chicu.

Potrivit premierului, Guvernul a propus ca, din 1 octombrie, să fie acordat un suport între 200 şi 900 de lei, tuturor persoanelor care primesc pensii sau alocații sociale mai mici de trei mii de lei. În acest scop, sunt prevăzuţi peste un miliard de lei.

“Diferența aceasta de 200 de lei pentru fiecare dintre cele circa 660 de mii de persoane, ar însemna o indexare efectivă de la 1 octombrie cu peste 3%, cumulativ cu 1,07% prevăzută de lege. Apropo, legea a fost votată încă la începutul anului, nu este votat nimic în Guvern acum”, 

Mai mult, potrivit lui Ion Chicu, Guvernul va încerca să aloce bani suplimentari pentru această categorie de persoane, dacă Executivul va reuși renegocierea creditului rusesc în valoarea de 200 de milioane de euro.

Proiectul de lege care prevede alocarea suportului financiar unic de 900 de lei urmează să fie discutat în prima ședință a Parlamentului din sesiunea de toamnă-iarnă, programată pentru această săptămână.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.