În luna august a scăzut indicatorul prețurilor de consum

99


Chişinău, 11 sep. /MOLDPRES/. Biroul Național de Statistică /BNS/ constată în luna august o scădere a indicatorului preţurilor de consum faţă de luna iulie, transmite MOLDPRES.

Potrivit informațiilor prezentate, în luna august curent, inflaţia anuală a constituit 3,45%, inclusiv la produse alimentare 7,59%, mărfuri nealimentare (-0,04%) și servicii prestate populaţiei 2,13%.

BNS a constatat că indicatorul preţurilor de consum în luna august, faţă de luna iulie, a constituit 99,22%, în scădere față de aceeași perioadă a anului 2019, când IPC a marcat 99,97%.

Tendinţa negativă a evoluţiei preţurilor medii de consum cu 0,78 la sută a fost determinată de micşorarea preţurilor la produsele alimentare cu 1,13 la sută, la mărfurile nealimentare cu 0,30 la sută și la serviciile prestate populației cu 0,94 la sută.

În luna august, față de luna iulie, preţurile la mărfurile nealimentare s-au diminuat cu 0,04%. Au fost înregistrate reduceri de preț mai accentuate (până la 3,9%) la îmbrăcăminte, încălțăminte, electrocasnice, carburanți și automobile.

Pentru serviciile prestate populaţiei, în luna august s-a înregistrat majorarea tarifelor la: serviciile de turism pe teritoriul țării – cu 5,9%, plata pentru foile de odihnă și tratament sanatorial – cu 3,2%, plata serviciilor pentru munca retribuită în gospodării – cu 2,8%, repararea apartamentelor – cu 2,4%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 1,5% și închirierea apartamentelor – cu 1,0%.

În această perioadă au fost înregistrate reduceri de preț la serviciile pentru energie electrică – cu 6,6% și la serviciile de turism peste hotarele țării – cu 2,8%.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.