luni, ianuarie 24, 2022
Acasă Social În prezent, 5 654 de pacienți confirmați cu COVID-19 se află în...

În prezent, 5 654 de pacienți confirmați cu COVID-19 se află în tratament la domiciliu

72


În prezent, sub monitorizarea medicului de familie, în tratament la domiciliu, se află 5 654 de pacienți. În total, de pe 10 aprilie curent, când a fost introdus tratamentul la domiciliu, 17 370 de persoane au fost confirmate pozitiv cu COVID-19, 10 374 de persoane au finalizat tratamentul cu vindecare, iar 1 333 au fost internate în instituțiile spitalicești.

Pe parcursul săptămânii trecute, au avut loc repetat ședințe și instruiri cu medicii de familie privind aplicarea noilor prevederi ale protocolului. Totodată, au fost discutate și soluționate problemele pe care le confruntă aceștia în controlul infecției.

Amintim că, începând cu data de 10 aprilie, a fost dat startul tratamentului la domiciliu pentru pacienții cu forme ușoare de COVID-19, în conformitate cu prevederile protocolului clinic standardizat pentru medicii de familie „Infecția cu coronavirus tip nou”.

Medicii de familie și asistenții medicali sunt implicați în prelevarea probelor biologice de la pacienți la domiciliu, conform ghidurilor și instruirilor organizate de MSMPS, precum și în stabilirea tratamentului pentru aceștia în funcție de rezultat.

Totodată, în data de 25 august, au fost introduse noi prevederi în Protocolul provizoriu COVID-19.

Astfel, pacienții externați sau excluși din tratament la domiciliu nu vor sta în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, reieșind din faptul că potrivit evidențelor internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor, pacienții, după suportarea infecției COVID-19, nu sunt contagioși și nu prezintă pericol epidemiologic după 10 zile de boală.

Externarea/excluderea din tratament la domiciliu a asimptomaticilor se va realiza peste 10 zile de la efectuarea testului pozitiv, fără testare repetată pentru confirmare negativă. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Externarea persoanelor confirmate cu COVID-19 cu forme ușoare și medii se va realiza cel puțin peste 10 zile de la apariția simptomelor și adițional trei zile fără simptome, fără a fi testate la externare. Similar se va proceda și în cazul persoanelor confirmate cu COVID-19, cu forme ușoare ale bolii, aflate în tratament la domiciliu. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Testarea la externare se va efectua doar pentru următoarele categorii de pacienți:
# adulții internați cu forme grave COVID-19;
# copiii internați cu pneumonii confirmate și forme severe de boală;
# copiii cu vârsta mai mică de șapte ani.

În cazul persistenței semnelor post-COVID după externare, pacientul poate continua tratamentul de recuperare la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, fără a sta în izolare.

De asemenea, au fost extinse categoriile de pacienți care pot fi plasați în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19, fără patologii concomitente și care dispun de condiții de autoizolare la domiciliu:
# persoane cu vârsta mai mare de 65 de ani (inclusiv);
# copii mai mari de șapte ani.

Amintim că bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 39 797 de cazuri. Alte 384 de persoane au fost tratate și externate. În total, 28 183 de persoane au fost tratate de COVID-19. 1 063 de persoane au decedat în urma complicațiilor de la COVID-19.

Vezi AICI harta evoluției COVID-19 în Moldova în timp real.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de TelegramRO și RU.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.