Independenţa Republicii Moldova, marcată în întreaga ţară

40


Cu un program artistic sumar şi cu lume puţină adunată în Piaţa Independenţei – aşa a sărbătorit Independenţei Republicii Moldova oraşul Cahul. De pe scena improvizată, colectivele folclorice au interpretat cântece populare. La mitingul consacrat sărbătorii, în Piaţa Independenţei au răsunat şi versurile cahuleanului Andrei Ciurunga, condamnat la ani de detenţie în închisorile comuniste pentru creaţiile sale patriotice, inclusiv pentru poezia „Nu-s vinovat faţă de ţara mea”.

„Independenţa unei ţări nu înseamnă doar frontiere pe care să le controlezi, înseamnă capacitatea de a decide asupra puterii politice, asupra situaţiei economice şi asupra altor factori. Vreau să mulţumesc comunităţii internaţionale şi, în mod special, României pentru tot suportul pe care l-a acordat ţării noastre de la Independenţă încoace, pentru dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova”, a declarat primarul oraşului Cahul, Nicolae Dandiş, citat de Radio Moldova Actualităţi.

O sărbătoare a mândriei naţionale, care ne dă prilejul să reflectăm la lecţiile trecutului şi să ne construim un viitor prosper, la noi acasă – astfel caracterizează oamenii împlinirea a 29 de ani de la Independenţa Republicii Moldova. Cetăţenii ţării spun că, deşi sunt aproape trei decenii de când ne-am recăpătat libertatea, trebuie să muncim împreună pentru construcţia unei naţiuni puternice şi democratice, relatează Moldova 1. Oamenii spun că recăpătarea Independenţei a dat un nou suflu de dezvoltare ţării, însă susţin că edificarea unei naţiuni democratice depinde de implicarea fiecăruia dintre noi.

„Mi-aş dori să avem libertăţi, ceea ce ţine de educaţie, ceea ce ţine de cultură. De sărbătorit o să sărbătorim aşa liber cu copiii, mă bucur că macăr putem ieşi la stadion”. „Sărbătorim, ducem la părinţi acasă, mai stăm şi petrecem ziua de azi, căci e liberă şi e roşu în calendar”. „Sărbătorim cu nepoţelele. Am ieşit afară, le-am bucurat cu ce au dorit ele, ne ducem la terenul de joacă, acasă o să facem o masă, vom sărbători frumos. O să ne bucurăm de independenţa pe care o avem”, afirmă oamenii, citaţi de Moldova 1.

„De mulţi ani am visat la ziua aceasta de Independenţă. Fiind născută în anul 1947, am avut şi zile mai uşoare, şi zile mai grele. Noi nu am prea sărbătorit înainte ziua aceasta, dar acum ultimii ani în sat suntem invitaţi în cadrul Primăriei, se prezintă mici concerte”, mai spun oamenii, citaţi de Moldova 1.

„Începând din Ziua Independenţei, noi ne simţim mai liber, fiecare vorbeşte ce vrea şi ce ştie”, afirmă oamenii, citaţi de Moldova 1.

Ziua Independenţei a fost sărbătorită şi la Căuşeni. „Îmi pare rău că am proclamat independenţa, dar nu suntem independenţi”, spune un veteran de război din Căuşeni, citat de Radio Moldova Actualităţi.

„Pentru această Declaraţie s-a vărsat şi sânge în 1992. Le mulţumesc tuturor celor care în anul 1992 cu viaţa lor au apărat Independenţa Republici Moldova”, preşedintele raionului Căuşeni, Nicolae Gorban.

Astăzi, 27 august, Republica Moldova marchează 29 de ani de Independenţă.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.