Industria IT înregistrează progrese remarcabile în ultimii ani

154


În ultimii patru ani, industria IT şi-a triplat veniturile din vânzări. Doar în 2019 cifra de afaceri a crescut până la 380 milioane de dolari, cifră care reprezintă 70% din estimările pentru cinci ani. Trendul ascendent este confirmat şi de indicatorii Biroului Naţional de Statistică, care arată că în ultimii patru ani, industria IT din Moldova a înregistrat progrese, iar împreună cu sectorul telecomunicaţiilor i-au revenit 7,1% din Produsul Intern Brut, informează Mesager.

Astfel anul trecut, sectorul Tehnologiiilor Informaţionale a înregistrat venituri de  6,6 miliarde de lei, iar volumul exporturilor de produse şi servicii a depăşit cifra de cinci miliarde de lei. Cele 2 300 de companii aflate pe piaţa din Moldova îşi exportă produse şi servicii IT în peste 30 de ţări ale lumii. Ţara noastră este considerată o destinaţie atractivă din punct de vedere tehnologic, atât pentru companiile mici, cât şi pentru cele cu potenţial investiţional major. Astfel, în anul 2019 numărul companiilor TIC în Moldova s-a majorat cu 35%. Anul trecut,  peste 29.000 de persoane activau în domeniul cu cele mai mari salarii de pe piaţă.

Peste 600 de companii din 136 de ţări îşi desfăşoară activitatea în IT Park, iar 45% din ele au fost înregistrate pe parcursul anului trecut. Companiile private au angajat peste 10 mii de persoane, având o medie de salarizare de  29 mii de lei lunar. Cifra totală de afaceri a companiilor rezidente, potrivit statisticilor IT Park, este de 3,7 miliarde lei. Capitala ţării rămâne a fi destinaţia favorită a companiilor din domeniu.

„Rezidenţii parcului IT aplică un  impozit unic în mărime de 7% din venitul din vânzări, acest impozit nu doar că a redus povara fiscală a acestor companii, dar a şi simplificat modalitatea lor de raportare către autorităţile statului. A doua facilitate este programul IT Visa, care a fost lansat pentru a ajuta companiile să atragă specialişti străini”, a relatat Natalia Donţu, administrator Moldova IT Park.

 Evoluţii au fost înregistrate la capitolul atragerii capitalului uman, iar numărul total de profesionişti IT majorându-se cu 38%. Acest număr este cu 13% mai mare decât prognozele totale pentru următorii cinci ani.

„Proiectul tekwill şi-a adus şi el contribuţia, în special în pregătirea specialiştilor în domeniul IT, în aducerea educaţiie de calitate  internaţionale, precum şi susţinerea antreprenoriatului în domeniul IT prin programele sale”, a menţionat Ana Chiriţa, director proiectul Tekwill.

Domeniul tehnologiilor infomaţionale a fost unicul sector care nu a avut de suferit din cauza pandemiei, dar a înregistrat progrese. Volumul serviciilor IT exportate, în acestă jumătate de an, a crescut cu 30 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Această tendinţă se va actualiza, deoarece aceste companii odată create aici în Republica Moldova, vor produce şi mai mult, vor activa în continuare indiferent de criză, carantină. Recent, Parlamentul la iniţiativa Ministerului a prelungit termenul de  facilitări în regimul Md It park, a afost aprobat crearea unui fond pentru suportul inovaţiile digitale şi strat-upurile digitale tehnologice şi mai recent Ministerul a elaborat şi lucrează insistent pe o foaie de parcurs pentru digitalizarea economiei”, a declarat Vitalie Tarlev, secretar de stat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Potrivit datelor oficiale, sectorul  telecomunicaţiilor şi IT are o pondere de 7,1% în Produsul Intern Brut.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.