Judecătoria Chișinău a emis o sentință de condamnare secretă în dosarul fostului director al SIS

42


Chişinău, 9 sep. /MOLDPRES/. Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis o sentință de condamnare secretă în dosarul fostului director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), acuzat de procurori de abuz de serviciu în cazul celor șapte profesori turci, informează MOLDPRES.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, cauza penală a fost expediată în judecată în luna februarie a acestui an, iar în luna iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis verdictul, sentința pe acest caz fiind secretizată, în totalitate.

„Procuratura a expediat pe adresa conducerii instanței de fond, care a judecat dosarul, o scrisoare prin care a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinței și acordul de a aduce la cunoștința publicului pedeapsa aplicată inculpatului. Deocamdată, însă, nu a primit un răspuns în acest sens”, se arată în comunicatul PG.

Conform sursei citate, prin hotărârea din 11 iunie 2019, CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral fiind de 125 mii de euro. La începutul acestui an, Procuratura a înaintat Ministerului Finanțelor un demers prin care a solicitat să intervină, cu o acțiune civilă privind încasarea de la inculpat în folosul părților vătămate a sumei prejudiciului dispus de către CtEDO.

Inculpatul a achitat prejudiciul cauzat statului, precum și toate cheltuielile judiciare.

PG anunță că în cursul urmăririi penale, s-a stabilit că procedura de îndepărtare a celor 7 profesori turci a fost dispusă, în mod arbitrar, de către SIS, în lipsa unei solicitări scrise din partea Biroului Migrație și Azil /BMA/ sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este unica instituție competentă a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor. Astfel, toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către inculpat, care, deținea, la acel moment, funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.