La Chişinău a fost inaugurat Centrul operativ de coordonare în urgenţe de sănătate publică

40


Centrul operativ de coordonare în urgenţe de sănătate publică este primul de acest gen în ţară şi va asigura legătura dintre partenerii din sistemul de sănătate, dar şi specialiştii din alte domenii în lupta cu pandemia de Coronavirus, şi nu numai.

„Zilnic, specialiştii din cadrul direcţiei sunt cei care caută pe toate canalele oficiale, pe site-urile instituţiilor naţionale şi internaţionale, precum şi pe cele de ştiri, informaţii cu privire la posibilile riscuri pentru sănătatea publică, ceea ce ar putea duce ulterior la apariţia problemelor şi poate provoca gen pandemia de COVID-19 sau alte pericole şi urgenţe de sănătate public”, susţine Dumitru Capmari, şef direcţie ANSP.

„Acesta este punctul focal al ţării care face legătură cu toate statele, inclusiv toate cele din zona europeană pentru regulamentul sanitar internaţional, urgenţele de sănătate publică de toate eteologiiile, chimică, biologică, radiologică şi nucleară. Este un centru care, după cum a demonstrat COVID-ul, în proporţie sută la sută trebuie fortificat, dezvoltat”, a menţionat Nicolae Furtună, şeful ANSP.  

Inaugurarea centrului a fost posibilă graţie suportului oferit de Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Este un centru modern şi a fost pregătit cu susţinerea Uniunii Europene. Şi eu, şi colegii mei, ambasadorii tărilor membre, echipa Europa prezentă în Republica Moldova, suntem şi astăzi alături de oameni din Republica Moldova în efortul de a o susţine în lupta împotriva Coronavirusului şi a acestei crize”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul UE la Chişinău.    

Centrul este dotat cu echipamente performante, sisteme audio şi video, computere, fapt ce va permite implementarea rapidă şi eficientă a măsurilor de răspuns la urgenţele de sănătate publică la nivel teritorial şi naţional, organizarea şedinţelor operative în regim online, a teleconferinţelor, colectarea şi monitorizarea în timp real a datelor epidemiologice. La eveniment a participat şi premierul Ion Chicu.

„Va fi foarte util pentru colectarea datelor, analiza datelor şi bineînţeles şi la etapa de elaborare a recomandărilor, concluziilor şi politicilor. Considerăm că fiind dotaţi cu acest centru, capacitatea sistemului nostru medical de a răspunde la urgenţe de acest gen a crescut considerabil. Va fi o mai bună coordonare cu teritoriile, cu regiunile”, a spus premierul Ion Chicu.

Pentru amenajarea centrului operativ de coordonare în urgenţe au fost alocate aproximativ două milioane de lei. 

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.