Legea cu privire la organizațiile necomerciale va fi publicată în Monitorul Oficial

44


Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare și legea cu privire la organizațiile necomerciale vor fi publicate luni, 27 iulie, în Monitorul Oficial, comunică MOLDPRES.

Noua lege va reglementa cadrul juridic al organizațiilor necomerciale prin simplificarea procedurilor în activitatea acestora. Astfel, termenul de înregistrare a organizațiilor necomerciale este redus de la 30 la 15 zile, iar organizaţia necomercială este înregistrată de către Agenţia Servicii Publice și dobândește personalitate juridică din momentul înregistrării.

Pentru înregistrarea organizaţiei necomerciale, a modificărilor şi completărilor la statutul acesteia, nu se percepe taxă. Organul înregistrării de stat, în termen de 15 zile de la primirea documentelor, adoptă decizia de înregistrare sau de refuz în înregistrarea organizaţiei necomerciale.

Totodată, noile reglementări stabilesc principiile de constituire şi încetare a organizaţiilor necomerciale, de desfăşurare a activităţii, precum şi procedura de obţinere a statutului de utilitate publică.

De asemenea, noua lege prevede că organizațiile necomercială nu pot susține material, nici nu poate presta gratuit servicii partidelor politice și organizațiilor social-politice.

Organizațiile necomerciale constituite de partidele politice și de organizațiile social-politice pot presta gratuit servicii partidelor politice și organizațiilor social-politice în scopul consolidării capacităților organizaționale ale acestora. În perioada campaniei electorale, organizația necomercială nu poate presta servicii sau susține material sau gratuit concurenții electorali și nu poate face agitație electorală. Organizația necomercială poate întreprinde acțiuni de promovare a alegerilor, organiza dezbateri între concurenții electorali și monitoriza campaniile electorale și alegerile, în condițiile stabilite de Codul electoral.

Sursa: www.monitorul.mdSource link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.