Legea privind asigurarea subvenţionată în agricultură a fost adoptată de Legislativ

49


Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

11 Sep. 2020 / 14:14


Legea privind asigurarea subvenţionată în agricultură a fost adoptată de Legislativ

Cu 89 de voturi, Parlamentul a adoptat în cadrul şedinţei de astăzi, 11 septembrie, Legea privind asigurarea subvenţională a riscurilor de producţie în agricultură.

Documentul are ca scop extinderea accesului fermierilor la asigurările în agricultură, protejarea intereselor acestora în procesul de asigurare, crearea posibilităţii asigurării calităţii recoltei, extinderea listei de obiecte şi riscuri a căror asigurare urmează a fi subvenţionată etc.

În opinia autorilor, asigurarea calităţii recoltei, dar şi a costurilor de producţie vor spori accesul fermierilor la serviciile de asigurare, în contextul în care producerea riscului asigurat nu duce de fiecare dată la pierderi cantitative de recoltă, ci afectează doar calitatea.

Participarea beneficiarului asigurării – băncii creditoare, prestatorului de mărfuri şi servicii, precum furnizori de produse de uz fitosanitar, de seminţe, servicii agrotehnice şi transport, care au garanţia restituirii investiţiilor în caz de producere a riscurilor asigurate – creează premise pentru creditarea afacerilor în agricultură, în special, a celor care nu dispun de gaj.

Totodată, se propune achitarea primei de asigurare în mai mult de două tranşe, ceea ce va reduce povara financiară asupra producătorului agricol.

Se propune excluderea caracterului obligatoriu al prezentării extrasului din registrul producătorilor agricoli care au încheiat contracte de asigurare, eliberat de autorităţile publice locale, cu privire la existenţa bunului asigurat.

În lectura finală, proiectul de lege a fost comasat cu proiectul Legii cu privire la modificarea şi completarea Legii privind asigurarea subvenţională a riscurilor de producţie în agricultură.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.