Legislativul a inițiat controlul parlamentar asupra activității CNA

0


Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și Comisia juridică, numiri și imunități s-au întrunit astăzi pentru a iniția controlul parlamentar asupra activității Centrului Național Anticorupție (CNA), relatează MOLDPRES.

Ședința s-a desfășurat ca urmare a adoptării de către Legislativ, la 9 septembrie curent, a Hotărârii privind inițierea controlului parlamentar asupra activității CNA.

Astfel, în ședința comună a celor două comisii parlamentare, Lilian Carp a fost ales președinte al comisiei responsabile de desfășurarea controlului parlamentar. Persoana responsabilă de corespondența Comisiei cu Centrul Național Anticorupție, pe durata desfășurării procesului de evaluare a activității acestuia, a fost desemnat Sergiu Sîrbu, consultant al Comisiei juridice, numiri și imunități.

Membrii comisiei au examinat propunerile privind intervalul de timp al activității CNA care va fi supus evaluării. Astfel, s-a decis că acesta va constitui perioada 2016-2021.

Totodată, membrii comisiei au stabilit o serie de subiecte prioritare care vor fi examinate în procesul de evaluare. Printre acestea se numără faptele de corupere a deputaților și acțiunile întreprinse de CNA în vederea elucidării acestor cazuri; fluctuația cadrelor în instituție; audierea și evaluarea raportului CNA pentru anul 2020; obiectivele pe care și le-a asumat fiecare dintre conducătorii CNA, în perioada de referință și gradul de realizare a acestora; evaluarea rapoartelor de monitorizare a activității CNA de către instituțiile internaționale și a recomandărilor pentru perioada 2016-2021; numărul proceselor penale investigate de colaboratorii CNA privind faptele de corupție în domeniul justiției, inclusiv cele finalizate și expediate instanțelor de judecată; activitatea subdiviziunii securitate internă a CNA, cazurile de cercetare a colaboratorilor CNA.

În conformitate cu Hotărârea Parlamentului, raportul privind controlul parlamentar realizat urmează să fie prezentat în termen de până la 30 de zile, în plenul Legislativului.

Foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.