Mai multe buletine de vot de la alegerile locale 2019, găsite arse la o groapă de gunoi

81


Sursa imaginii: publika.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

29 Aug. 2020 / 19:08


Mai multe buletine de vot de la alegerile locale 2019, găsite arse la o groapă de gunoi

Mai multe buletine de vot, utilizate la alegerile locale din toamna anului 2019, găsite arse pe jumătate la o groapă de gunoi din Ştefan Vodă. Buletinele au fost descoperite de câţiva consilieri locali, care spun că cel mai probabil, acestea nu au fost luate în calcul la numărarea voturilor şi astfel ar fi fost fraudate masiv alegerile locale. Reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale precizează că acuzaţiile sunt eronate şi contravin normelor legale, întrucât buletinele se păstrează şase luni de la data confirmării legalităţii alegerilor, după care sunt nimicite, relatează Mesager.

Potrivit consilierilor locali, pe unele buletinele de vot arse pe jumătate erau aplicate ştampile cu textul „votat” în dreptul echipei de consilieri ai blocului ACUM sau în dreptul candidaţilor ACUM la alegerile din 20 octombrie 2019. Aleşii locali spun că acestea trebuiau să fie expediate  Comisiei Electorale Centrale şi păstrate trei ani în arhivă.

„Noi vedem o fraudare masivă a alegerilor locale. Vedeţi că buletinele pe care le-au ascuns au ajuns la groapa de gunoi, dar nu s-au asigurat că vor arde în totalitate. Vedem cum alegerile sunt fraudate: locale, raionale au fost fraudate, eu mă tem că o să se repete şi acum la alegerile prezidenţiale în special în zona noastră”, a menţionat Vasile Dînga, consilier local.

De altă parte, reprezentanţii CEC susţin că ar fi fost făcute „concluzii false”.

Într-un comunicat de presă, se menţionează că „buletinele cu voturile valabil exprimate, cele nevalabile, anulate dar şi certificatele pentru drept de vot de la alegeri se remit instanţei de judecată în a cărei rază teritorială se află consiliul electoral de circumscripţie şi se păstrează  şase luni de la data confirmării legalităţii alegerilor, iar după expirarea acestui termen, se nimicesc.

Totodată, CEC a menţionat că va sesiza Consiliul Suprem al magistraturii pentru a investiga situaţia creată şi a analiza modul în care Judecătoria Ştefan Vodă şi-a realizat atribuţiile de nimicire a documentelor electorale.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.