Mai mulți producători moldoveni își vor extinde vânzările pe piața europeană

118

Certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP le-au permis producătorilor din țara noastră să extindă prezența fructelor și strugurilor moldovenești pe rafturile rețelelor de magazine din diverse state membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Franța, Austria, Germania, Italia, Spania, unde standardele respective sunt solicitate exportatorilor. Aceste rezultate i-au încurajat în acest an pe alți 26 de producători să implementeze standardele GLOBALG.A.P. cu suportul unui proiect susținut de SUA, transmite MOLDPRES.

Astfel, susținerea producătorilor autohtoni în cadrul Proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) confirmă respectarea de către gospodăriile agricole a cerințelor de siguranță alimentară și responsabilitatea socială.

„În ultimii ani s-a extins și geografia certificărilor GLOBALG.A.P. în țară. Astfel, în anul curent, au fost certificați primii doi agricultori din UTA Găgăuză, care au demonstrat respectarea cerințelor GLOBALG.A.P.  în procesul de producere a prunelor și strugurilor de masă. De asemenea, un nou producător de mere din regiunea transnistreană a fost certificat GLOBALG.A.P., după ce anul trecut primul fermier transnistrean a obținut certificatul respectiv”, conform USAID.

Cerințele standardelor GLOBAG.A.P.  se referă la procesul de producție, de la selectarea terenului agricol și  până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor, prin confirmarea efectelor minime asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc., asigurând cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum.

Standardele GLOBAG.A.P. sunt implementate în Republica Moldova de peste 15 ani, iar standardele GRASP de trei ani. Până în prezent, peste 70 de agricultori au implementat standardele internaționale GLOBALG.A.P., dintre care 53 au beneficiat de asistența USAID/APM în implementarea acestor cerințe.

Conform statisticilor, exporturile de prune în UE a crescut din 2016 cu circa opt mii de tone până la peste 22 mii tone de prune exportate în 2020. De asemenea, geografia țărilor importatoare de prune moldovenești s-a extins în aceeași perioadă de la 18 țări la 22 de țări. Totodată, este în creștere exportul de struguri de masă în UE.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.