Medici: Lupta împotriva COVID-19 este ca un război din care trebuie să ieşim învingători

48


Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

12 Sep. 2020 / 18:43


Medici: Lupta împotriva COVID-19 este ca un război din care trebuie să ieşim învingători

„Lupta împotriva virusului COVID-19 este ca un război din care trebuie să ieşim învingători!” – astfel descriu ultimele şase luni din viaţa lor mai mulţi lucrători medicali din Republica Moldova, care apără hotarele sănătăţii publice. Chiar dacă sunt extenuaţi, continuă să fie în prima linie şi să facă faţă volumului mare de muncă. Declaraţiile lor se regăsesc într-un filmuleţ emoţionant, lansat astăzi de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, relatează Mesager.

„Ziua de muncă se începe la ora şase dimineaţa. Am 24 de ore la dispoziţie în care trebuie să acord maximă atenţie pacienţilor”, spune Viorica Bezer, medic reabilitolog.

„Zilnic echipa specializată merge la cel puţin zece solicitări. Dacă afară sunt 40 de grade, noi le simţim  de la 50 până la 55 de grade. Când faci ceva şi vezi că este bine, primeşti o satisfacţie”, spune Viorica Petcova, medic de urgenţă.

„Trebuie să venim cu dispoziţie, cu gânduri bune, frumoase, ca pacienţii să se bucure de noi”, spune Valentina Stolnic, asistentă medicală.

Cel mai greu le este medicilor care tratează copii infectaţi cu COVID -19. Specialiştii spun că pandemia i-a afectat cel mai mult pe micuţii care au fost nevoiţi să stea o perioadă îndelungată în spaţii închise.

„Au fost momente când trebuiau să fim cei care să le spunem acestor copii că mama nu mai este în viaţă”, spune Tatiana Ştirbu, medic infecţionist.

Medicii spun că au fost nevoiţi să se adapteze la nişte forme complicate de boală.

„Lucrăm practic şi la telefon, şi de la domiciliu, în zilele de odihnă. Trebuie să ne adaptăm cu nişte forme deosebit de agresive şi nişte leziuni pulmonare care până acum noi nu le întâlneam”, spune şeful departamentului ATI, IMU, Adrian Belîi.

„Chiar şi oamenii care neagă existenţa virusului, cred în virus, însă psihologic încearcă să se liniştească că el nu există”, spune Petru Dodu, medic de familie.

Totuşi, lucrătorii medicali sunt convinşi că pandemia de Coronavirus poate fi învinsă dacă oamenii vor respecta măsurile de protecţie.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.