Mii de oameni au protestat în Muntenegru

42


Participanţii au scandat: „Aceasta nu este Serbia” şi „Nu cedăm Muntenegrul”.

Partidul Democrat al Socialiştilor, pro-occidental, condus de preşedintele Milo Djukanovici, care a condus Muntenegru în timpul destrămării violente a fostei Iugoslavii în anii 1990, a pierdut alegerile parlamentare.

Formaţiunea politică nu va putea forma guvernul pentru prima oară din 1990, când a fost format un sistemul multi-partinic.

Partidele de opoziţie, inclusiv Frontul Democrat pro-sârb, au organizat demonstraţii pentru a-şi sărbători victoria fluturând steaguri sârbe şi ridicând trei degete, gest cunoscut drept salutul sârb.

Muntenegru continuă să fie profund divizat în privinţa legăturilor cu Serbia, unii susţinând legături mai apropiate cu Belgradul, iar alţii fiind împotriva oricărei alianţe pro-sârbe.

Duminică, oamenii au început să se adune la Podgoriţa după-amiază, fluturând steaguri naţionale.

Potrivit numărătorii finale preliminare, partidul DPS a obţinut 35,06%. Rezultatul oficial final este aşteptat în următoarele zile.

O alianţă a partidelor naţionaliste sârbe numită Pentru viitorul Muntenegrului, care doreşte legături mai strânse cu Serbia şi Rusia şi este susţinută de Biserica Ortodoxă Sârbă, a câştigat 32,55% din voturi.

Alte două alianţe – un grup de centru-dreapta numit Pacea este naţiunea noastră şi o alianţă condusă de partidul verde URA – care au obţinut 12,53%, respectiv 5,53% din voturi, au declarat că se vor alătura partidelor pro-sârbe pentru a forma Guvernul.

Liderii opoziţiei, împreună cu organizaţiile pentru democraţie şi drepturile omului, l-au acuzat pe Djukanovici şi partidul său că conduc Muntenegru ca pe propria lor moşie, având legături cu crima organizată. DPS şi Djukanovici neagă acuzaţiile.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.