Natalia Grîu: 12 instituţii de învăţământ se află în carantină

44


12 instituţii de învăţământ se află în carantină, după ce mai mulţi profesori, dar şi elevi s-au îmbolnăvit de COVID-19. Totodată, nouă clase, din nouă instituţii de învăţământ, se află şi ele în carantină. Declaraţii în acest sens au fost făcute de secretara de stat în domeniul educaţiei, Natalia Grîu, în cadrul emisiunii „Concret” de la Moldova 1. Potrivit ei, până la ora actuală, procesul educaţional a fost reluat în 1236 de şcoli din ţară.

„1236 şi-au reluat activitatea. Dintre ele, avem 12 instituţii de învăţământ care sunt în carantină, dar asta nu înseamnă că procesul educaţional nu este asigurat. Aceste instituţii realizează procesul educaţional conform modelului şase, care presupune studii de la instanţă. Totodată, nouă clase, din nouă instituţii, au fost puse, de asemenea, în carantină”, a declarat secretara de stat în domeniul educaţiei, Natalia Grîu.

Potrivit secretarului de stat în domeniul asistenţei medicale, membru al Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, Constantin Rîmeş, până în prezent, 2421 de copii din ţară s-au infectat cu noul tip de Coronavirus.

„De la început, când am început discuţiile, am zis că nu deschidem şcolile pentru a le închide. Acele măsuri impuse instituţiile de învăţământ au scop de a preveni răspândirea infecţiei de COVID-19 în instituţiile de învăţământ. Şi doar împreuna şi numai prin responsabilizare comună putem preveni răspândirea virusului”, a mai declarat Constantin Rîmeş.

Potrivit directoarei Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Chişinău, Nelly Berezovschi, instituţia pe care o reprezintă a implementat până la 1 septembrie mai multe măsuri impuse de autorităţi, menite să asigure siguranţa copiilor în timpul orelor de învăţământ.

„Am reamenajat două corturi mobile, patru săli de clasă suplimentare. În acest sens, unele încăperi din demisolul instituţiei au fost practic reconstruite de la zero. La moment avem 51 de colective de clase. Instituţia dispune de 12 intrări, fiind folosite 11. Reuşita vine acolo unde ne dorim foarte mult să reuşim ceea ce ne-am propus. Contează că fiecare copil are loc de muncă, este instruit să îşi igienizeze locul de muncă, chiar şi cel de clasa I”, a declarat Nelly Berezovschi.  

Potrivit Nataliei Grîu, managementul în situaţii de criză înseamnă soluţii pe timp de criză. În acest sens, potrivit Nataliei Grîu, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării îndeamnă managerii şcolilor să opteze pentru modelul unu şi doi de predare, care presupune, în primul caz, prezenţa la ore şi, în al doilea caz, predarea în schimburi.  

Menţionăm că, elevi din toată ţara au revenit, la 1 septembrie, la şcoală, după ce aproape trei luni ei au fost nevoiţi să facă lecţii on-line din cauza pandemiei. Potrivit Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, elevii trebuie să stea câte unul în bancă, la o distanţă de cel puţin 1,5 metri. Înainte să înceapă orele, elevilor le va fi măsurată temperatura, iar cei cu simptome de boală vor fi trimişi acasă. În acest sens, părinţii trebuie să semneze o declaraţie pe proprie răspundere atunci când îşi trimit copiii la şcoală. Totodată, profesorii vor purta măşti sau viziere în timpul orelor. În cazul elevilor, măştile vor fi purtate doar în pauze, atunci când ies din clase.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.