Neglijenţa admisă în managementul apelor uzate, cauza mirosului neplăcut din capitală

42


Sursa imaginii: facebook// Ion Ceban

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

24 Aug. 2020 / 13:46


Neglijenţa admisă în managementul apelor uzate, cauza mirosului neplăcut din capitală

Apă Canal Chişinău ar fi dat dovadă de neglijenţă în procesul de management al apelor uzate. Este concluzia grupului de lucru creat de Primăria municipiului Chişinău pentru depistarea cauzei apariţiei mirosului neplăcut din oraş. Primarul general al capitalei Ion Ceban a cerut astăzi responsabililor ca până cel târziu vineri să vină cu propuneri privind sancţionarea persoanelor vinovate. Solicitat pentru o reactie, Serviciul de presă al Apă-canal Chisinau a declarat că întreprinderea va veni cu o poziţie oficială în urmatoarele zile, informează Moldova 1.

„Grupul de lucru a indentificat premize precum că mai mulţi agenţi economici revarsă în sisteme de canalizare publice ape reziduale ce depăşesc considerabil valorile de concentraţie maxim admisibile. Se propune primarului general din municipiul Chişinău impunerea în sarcina Apă-canal a următoarelor acţuni: indentificarea pesoanelor şi managmentul ineficient responsabili în special cu consumatorii, acţiune care a dus la mai multe probleme. Prelevare de la agenţi economici a probelor în cadrul controalelor din perioada de 60 zile”, a menţionat Ilie Ceban, viceprimar al capitalei.

„Toate acţiunile să fie întreprinse şi până miercuri, cel târziu vineri, să fie luate toate aceste acţiuni, inclusiv cu sancţionarea persoanelor care se fac responsabile. Sarcina este foarte clară ca mirosul să nu reapară, iar persoanele care se fac vinovate, începând cu funcţionari şi terminând cu agenţi economici, trebuie să fie pedepsiţi”, a declarat Ion Ceban, primarul municipiului Chişinău.

Locuitorii din sectorul Botanica se plâng că mirosul neplăcut persistă în continuare, fapt care îi ţine mai mult închişi în case. Totuşi, unii recunosc că situaţia este diferită de anii trecuţi, când putoarea era insuportabilă.

„Cel mai murdar sector este sectorul Botanica. Noi de când trăim aici este mirosul ista. Înspre dimineaţă chiar, când vrei să tragi oleacă de aer curat, sau să te mai primbli fugi repede în casă şi închizi ferestrele”; „Dimineaţa şi seara în principiu, este imposibil de a odihni, să leşi o fereastră deschisă este imposibil, doame fereşte, la noi balconul e din partea acesta şi tot mirosul vine din partea aceasta noi ne înăduşim noaptea”; „Au fost ani când era miros tare, dar acuma nu, în ultima vreme nu este”, au spus oamenii.

Amintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, au fost prelevate primele zece probe de la întreprinderi producătoare care deversează apele reziduale în rețeaua de canalizare publică. Reaparitia mirosului neplăcut este explicat de primărie prin creşterea de zece ori faţă de norma admisibilă a concentrației deversărilor la Staţia de Epurare, iar de vină ar fi agenții economici ce nu dispun de stații de preepurare individuale.

Între timp, primăria a transmis mai multe demersuri către instituțiile abilitate, pentru a se autosesiza în această situaţie.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.