miercuri, ianuarie 26, 2022
Acasă Economie Nu știi cum să salvezi bugetul familiei până la salariu? Educă-te financiar

Nu știi cum să salvezi bugetul familiei până la salariu? Educă-te financiar

38


Să gestionezi buget familial nu este o sarcină dificilă, însă cu siguranță neobișnuită. Când o faci eficient, apar noi oportunități: să plătești mai rapid niște datorii acumulate sau să economisești pentru o achiziție semnificativă fără să uiți de varianta unui credit. Haide să vedem cum să reducem cheltuielile din bugetul familiei folosind planificarea rațională a finanțelor.

Statistici moldave și cheltuieli lunare

Spre deosebire de europeni, moldovenii cheltuie lunar aproximativ 50% din salariu pe produse alimentare, pe când întreținerea locuinței nu ajunge până la 20% din salariul lunar. Ce se întâmplă cu cealaltă parte a bugetului familiei? De ce la sfârșit de lună rămâi fără bani și cum poți optimiza cheltuielile lunare?

De exemplu, când într-o familie apare un copil, prioritățile financiare se schimbă drastic. La început, aceste cheltuieli sunt firești: medici, mobilier special pentru o cameră bebelușului și achiziționarea de lucruri necesare: cărucioare, pătuțuri, accesorii pentru îngrijire etc. Situația se poate complica îndată ce nevoile bebelușului se schimbă. Ce poți face atunci și de ce ideea unui credit rapid în Moldova nu-ți zâmbește la momentul actual?

Primii pași: testează

Pentru început, ar fi bine să găsești cea mai simplă cale de a-ți nota toate cheltuielile. Fie folosești o aplicație pe smartphone, fie ai un carnețel unde scrii tot ce ai cheltuit în ziua respectivă. După ce o vei face cel puțin o săptămână, vei vedea că principalele cheltuieli au fost produsele alimentare, sănătatea (dacă calculezi urgențele ce pot apărea) și divertismentul, la care probabil nu poți renunța atât de ușor.

Noi priorități: planificarea cheltuielilor

Începe să planifici bugetul pentru o lună înainte. Aici intră facturile, întreținerea locuinței, iarăși produsele alimentare pentru 30 de zile înainte. Calculează exact cât îți rămâne din salariu. Dacă ești în minus, regândește prețurile pentru toate acestea și economisește cât mai mult acolo unde este posibil să o faci. Pentru a reduce tentația de a cheltui banii, începe să utilizezi mai multe plicuri, de exemplu: „pentru mașină”, „pentru cadouri”, „pentru garderobă”, „pentru cheltuieli neprevăzute” (din acest plic se cheltuie mai des decât din celelalte), „pentru taxe și plăți lunare”. Vei vedea că această divizare va juca rolul său în economisirea surselor financiare ale familiei. Dacă nu îți va reuși, mereu poți aplica la un credit rapid online fără acte.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.