Numărul donatorilor de sânge a scăzut din cauza pandemiei

47


Sursa imaginii: vocea.md

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Social

09 Sep. 2020 / 15:56


Numărul donatorilor de sânge a scăzut din cauza pandemiei

Pandemia a afectat şi donările de produse sanguine. De la începutul stării de urgenţă, rezervele de sânge şi plasmă au scăzut considerabil. Astfel, cantitatea de sânge rezervată este suficientă pentru 40 de zile, iar cea de plasmă pentru aproximativ trei luni. Medicii de la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui(CNTS) susţin că în ultima perioadă a crescut numărul persoanelor care vin să doneze plasmă convalescentă utilizată pentru tratamentul pacienţilor bolnavi de COVID -19 şi îi îndeamnă pe toţi cei care s-au vindecat de noul virus să doneze sânge pentru a salva mai multe vieţi, potrivit Mesager.

La CNTS l-am întâlnit pe Eugen Breahna, care este originar din Chişinău. Bărbatul spune că a venit pentru aici prima dată în 2007 şi de atunci donează periodic sânge sau plasmă. Bărbatul afrimă că după fiecare donare se simte mândru că poate salva vieţi omeneşti.  „Încerc să donez sistematic. Mi se pare corect şi trebuie să oferim ajutor atunci când putem face asta. Specialiştii de aici sunt atenţi şi de fiecare dată procesul decurge bine”, a spus Eugen.

Şi Mihail Şchiopu a venit să doneze plasmă sanguină. Emoţionat, tânărul spune că este pentru a doua oară când face acest gest. ”Consider că este foarte important de făcut acest lucru. De când m-am stabilit la Chişinău mi-am pus ca scop ca într-o bună zi să donez şi eu. Acum nu este prima oară, dar sper că nici ultima”, a povestit bărbatul.
 
Potrivit medicilor de la CNTS, de la începutul pandemiei, numărul donatorilor de produse sanguine a scăzut, iar rezervele s-au diminuat. În acelaşi timp, necesitatea de plasmă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19 în stare gravă a crescut simţitor.

„Prin donare de sânge reuşim să menţinem rezervele de componente. În această perioadă, cel mai mult avem nevoie de plasma convalescentă, plasma celor care au suportat şi s-au vindecat de COVID-19, care ulterior este folosită  pentru tratamentul pacienţilor cu forme severe şi extrem de severe”, a menţionat directorul CNTS, Svetlana Cebotari.
 
Până în prezent, 664 de persoane tratate de COVID-19 au donat plasmă cu anticorpi. Din aprilie, CNTS a asigurat instituţiile medico-sanitare spitaliceşti cu 1.809 doze de plasmă convalescentă, care au fost utilizate în tratamentul pacienţilor bolnavi de noul tip de Coronavirus.
 

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.