Obsesia lui Putin privind Ucraina ar putea declanşa un război european major

0


Preşedintele Centrului pentru Statregii de Apărare din Ucraina, Andriy Zagorodnyuk, fost ministru al Apărării (2019 – 2020), şi diplomatul Alexander Khara, expert în afaceri externe, punctează pericolul pe care îl reprezintă Vladimir Putin în ceea ce priveşte suveranitatea Ucrainei, potrivit unui articol publicat pe Atlantic Council.

Aceştia reamintesc de evenimentele din 2014 când Rusia a arătat că este dispusă să meargă foarte departe în ceea ce priveşte controlul asupra Ucrainei. Obsesia preşedintelui rus pentru Ucraina a avut până în prezent un preţ uriaş – peste 14.000 de vieţi – şi declanşat un nou Război Rece, potrivit experţilor menţionaţi. Recent, conducătorul rus a lansat amenţări referitoare la o invazie majoră care ar putea declanşa cel mai devastator conflict european de după cel de-Al Doilea Război Mondial.


Obesesia lui Putin privind Ucraina s-a manifestat de-a lungul timpului sub diferite forme. În ciuda dezminţirilor oficiale ale Kremlinului, războiul dus de Putin în estul Ucrainei a fost cel mai prost păstrat secret din lume, mai ales de când forţele Kremlinului au început pentru prima dată să cucerească localităţile şi oraşele din regiune în primăvara anului 2014.


Discursurile lui Putin


De asemenea, liderul rus este bine-cunoscut pentru declaraţiile sale publice frecvente şi adesea foarte emoţionante pe tema Ucrainei. Una dintre acestea este reprezentată de discursul lui Putin din iulie 2021, în care a pus sub semnul întrebării în mod deschis statutul ucrainean şi a susţinut că „adevărata suveranitate a Ucrainei este posibilă doar în parteneriat cu Rusia”.


Deşi scopul final al lui Putin este relativ clar, Rusia întâmpină dificultăţi în a-şi atinge obiectivele. Moscova a folosit forţa militară în Crimeea şi estul Ucrainei încercând să destabilizeze ţara din interior printr-o serie de campanii de dezinformare şi proiecte politice pro-ruse. Totodată, a încercat să facă presiuni asupra preşedintelui Vladimir Zelenskiy pentru a-l determina să interpreteze în „cheie” rusă Acordurile de la Minsk, care ar submina suveranitatea ucraineană.


Ameninţări la graniţele Ucrainei


Niciuna dintre aceste tactici nu a produs rezultatul dorit. Dimpotrivă, acţiunile ostile ale Rusiei s-au dovedit contraproductive, stimulând foarte mult sprijinul public pentru integrarea euro-atlantică a Ucrainei, întărind în acelaşi timp hotărârea ţării de a se distanţa geopolitic de Kremlin. Grupări majore de ucraineni susţin acum ideea de a adera la UE şi NATO, în timp ce alianţa a oferit anul trecut Ucrainei statutul de Partener pentru Oportunităţi sporite şi de atunci şi-a reiterat angajamentul faţă de viitoarea aderare a Ucrainei la NATO.


În faţa eşecului privind politicile sale ucrainene, se pare că Putin a decis acum să ridice dramatic miza şi să ameninţe Ucraina cu un război convenţional la scară largă. Din octombrie 2021, au existat din ce în ce mai multe relatări privind mărirea forţelor militare de-a lungul graniţei terestre extinse a Rusiei cu Ucraina. Unităţile ruse au fost mutate în nordul, estul şi sudul Ucrainei într-o manieră pe care experţii cred că este în întregime în concordanţă cu pregătirile pentru o ofensivă majoră.


Rolul Statelor Unite ale Americii


În această etapă, acţiunile Rusiei par menite să constrângă Occidentul să abandoneze Ucraina. O mare parte din acest efort se concentrează în mod explicit asupra Statelor Unite, dezbaterea asupra unei potenţiale invazii având loc predominant în spaţiul informaţional al SUA. Acest lucru indică o operaţiune de influenţă rusă atent construită, care vizează comunitatea de politică externă americană.


În calitate de susţinător major al Ucrainei, Statele Unite sunt esenţiale în strategia Kremlinului deoarece încearcă să rezolve problema ucraineană. Mulţi ruşi au fost…Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.