OMS: Poliomielita, declarată oficial „eradicată” pe continentul african

46


“Astăzi, membrii Comisiei de certificare pentru regiunea Africii (ARCC) – organism al OMS – declară că transmiterea poliovirusului sălbatic a fost întreruptă” în Africa, a afirmat preşedinta sa, Rose Leke, într-o conferinţă video.

“Este un moment istoric pentru Africa”, a declarat directorare OMS Africa, Matshidiso Moeti. “Din acest moment, copiii care se vor naşte pe acest continent nu se vor mai teme că vor fi infectaţi de poliomielită”.

Prin videoconferinţă s-au aflat şi directorul general al OMS, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus sau miliardarii şi filantropii Aliko Dangote şi Bill Gates, scrie Digi24

“Este o victorie formidabilă, o salvare”, a spus pentru AFP Tunji Funsho, din comitetul Polio Nigeria al asociaţiei Rotary International. “De mai mult de 30 de ani am lansat această provocare. Să spun că sunt fericit, este un eufemism”, a spus medicul nigerian.

În mod normal trebuie să aşteptăm trei ani fără niciun caz declarat pentru a obţine certificarea OMS, dar organizaţia ONU a preferat să aştepte patru ani “pentru a fi sigură 100% că nu mai este niciun pericol”, a explicat medicul.

Provocată de poliovirusul sămbatic, poliomielita este o maladie infecţioasă acută şi contagioasă care afectează în special copiii, atacând măduva spinării şi poate provoca paralizie ireversibilă.

Ea a fost endemică în toată lumea, până la descoperirea unui vaccin în anii 1950.

În 1988, OMS număra 350.000 de cazuri în toată lumea şi mai mult de 70.000 de cazuri doar în Africa în 1996.

Datorită unei conştientizări colective şi a unor eforturi financiare importante (19 miliarde de dolari în 30 de ani), doar două ţări din lume mai înregistrează astăzi contaminări cu poliovirus sălbatic: Afganistan (29 de cazuri în 2020) şi Pakistan (58 de cazuri).Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.