miercuri, ianuarie 26, 2022
Acasă Economie Omul de afaceri Vladimir Russu (Accent Electronic): „IT-ul poate salva Moldova de...

Omul de afaceri Vladimir Russu (Accent Electronic): „IT-ul poate salva Moldova de colapsul demografic și economic”

48


Criza epidemiologică izbucnită în primăvara lui 2020 ne-a dat multe lecții și ne-a demonstrat cât de necesar este să ne putem orienta și reinventa ca societate, ca actori comerciali și ca stat. Multe companii au migrat online încercând să profite de audiența imensă de pe media socială. Instituțiile de stat, inclusiv școlile, de asemenea au încercat să-și adapteze activitatea la situația de criză și au înlocuit prezența fizică cu ședințele online. Astăzi, după șase luni de pandemie, putem trage niște concluzii despre potențialul și oportunitățile pe care ni le oferă online-ul din R. Moldova. Vom face această radiografie cu ajutorul domnului Vladimir Russu – fondatorul celei mai vechi companii autohtone specializate în furnizare de servicii IT – Accent Electronic, membră a grupului de companii Accent.

Compania activează în acest domeniu din august 1991 și este reprezentantul oficial în R. Moldova a mai multor producători redutabili de echipamente și soluții ICT, inclusiv doi giganți de pe piața globală a dispozitivelor electronice: HP (din 1996) și IBM (din 1997). Preluând trendul de la partenerii săi externi și prognozele lor regionale, Vladimir Russu afirmă că IT-ul are toate șansele să surclaseze agricultura ca domeniu de bază în R. Moldova.

„Pentru nimeni nu mai este un secret că Moldova a devenit un hub IT, doar că potențialul acestui domeniu nu este nici pe departe exploatat pe deplin. În 1998, HP a implementat primul proiect regional de dotare a școlilor cu calculatoare. Acele calculatoare – Intel Pentium 1 – care apăruseră în toate școlile din R. Moldova au pus primele baze ale hub-lui de azi, iar previziunile pe termen mediu sunt și mai optimiste”, afirmă Vladimir Russu.

El zice că populația R. Moldova are, întâi de toate, un potențial intelectual moștenit genetic.

„Noi ca popor nu suntem doar ospitalieri și buni la suflet, ci suntem și foarte erudiți. Rădăcinile noastre vin de la una dintre cele mai vechi civilizații antice – Cucuteni Tripolie, iar trăsăturile transmise din generație în generație relevă clar faptul că avem un potențial intelectual imens. El trebuie dezvoltat și exploatat”, opinează intervievatul nostru.

Vladimir Russu, omul care a generat și implementat multe proiecte de succes în R. Moldova, este de părerea că țara noastră poate crea un fundament temeinic care să ne asigure vizibilitate în lume. Asta ar genera stabilitate economică și un trai mai bun. Iată care este soluția lui:
„Cadrele didactice ar trebui să treacă un curs intens de instruire în cadrul unor programe cum ar fi Tekwill sau în colaborare cu studenții de la Universitatea Tehnică. Etapa a doua ar presupune cumpărarea a circa 400 000 de calculatoare și distribuirea lor…Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.