ONU se întruneşte la Geneva pentru a strânge peste 600 milioane de dolari ajutor umanitar pentru Afganistan

0


Chiar şi înainte de preluarea puterii de către talibani luna trecută în Kabul, jumătate din populaţie – aproximativ 18 milioane de oameni – erau dependenţi de ajutor. Această cifră pare că se va mări datorită secetei şi penuriei de bani numerar şi alimente, avertizează oficialii ONU şi organizaţiile de ajutor umanitar, conform Reuters.

Afganii vor avea nevoie de aproximativ 606 de milioane de dolari până în decembrie, potrivit ONU. În timp ce multe ţări sunt dispuse să acorde ajutor umanitar, multe sunt preocupate de modul în care vor fi cheltuiţi banii având în vedere că talibanii se află acum la putere şi consideră că ar trebui impuse condiţii pentru acordarea donaţiilor.

Aproximativ 40 de miniştri urmează să participe la conferinţa organizată de Naţiunile Unite. Secretarul general al ONU Antonio Guterres este aşteptat la Geneva, în timp ce alţi responsabili vor participa probabil online.

Însă Guterres spune că organizaţia pe care o conduce are probleme financiare: „În prezent, ONU nu este în stare nici măcar să plătească salariile propriilor angajaţi”, le-a spus acesta, vineri, reporterilor.

Finanţarea ar urma să fie folosită, de asemenea, pentru programe de susţinere a femeilor şi copiilor, proiecte de educaţie precum şi pentru construirea unor adăposturi de urgenţă deoarece aproximativ 3,5 milioane de persoane sunt strămutate.

Banii sunt necesari şi pentru ajutor alimentar, indică ONU, potrivit căreia 93% din familiile din Afganistan nu au suficientă hrană.

Comisarul ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a avertizat că o recrudescenţă a luptelor, încălcarea drepturilor omului sau prăbuşirea economiei şi a serviciilor sociale de bază i-ar putea determina pe şi mai mulţi afgani să fugă din ţară.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.