Opozanta Maria Kolesnikova, răpită în ajun la Minsk, arestată în timp ce încerca să părăsească teritoriul belarus

54


„Maria Kolesnikova a încercat să părăsească ilegal teritoriul Republicii Belarus, dar a fost reţinută la frontieră”, susţine Belta pe canalul său de pe reţeaua socială Telegram, indicând că alţi doi opozanţi belaruşi, care erau împreună cu Maria Kolesnikova – Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov – au traversat graniţa belarusă cu Ucraina şi se află în prezent pe teritoriul ucrainean.

„Kolesnikova este în prezent reţinută”, a indicat un purtător de cuvânt al Serviciului de graniţă din Belarus, Anton Bîcikovski, referitor la această opozantă, ultima din trioul feminin al campaniei prezidenţiale împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko care se mai afla pe teritoriul belarus. Celelalte două, Svetlana Tihanovskaia şi Veronika Ţepkalo, au fost forţate să plece din ţară.

Reprezentanţi ai opoziţiei din Belarus au denunţat anterior că Maria Kolesnikova a fost răpită de către mai mulţi bărbaţi îmbrăcaţi în civil cu mască pe faţă, care au băgat-o într-un microbuz şi au dus-o către o destinaţie necunoscută. Mai târziu, opoziţia a semnalat dispariţia altor doi membri ai ‘Consiliului de coordonare’ al opoziţiei belaruse.

Televiziunea de stat belarusă a negat răpirea Mariei Kolesnikova, susţinând că aceasta a fost scoasă dintr-o maşină ce încerca să treacă marţi la primele ore ale dimineţii graniţa belaruso-ucraineană.

Cu puţin timp înainte, un responsabil al poliţiei de frontieră din Belarus, citat de Reuters, susţinea că trei politicieni de opoziţie belaruşi, între care opozanta de prim-plan Maria Kolesnikova, ar fi trecut controlul la un punct de frontieră cu Ucraina.

O sursă a agenţiei Interfax din anturajul opoziţiei de la Minsk a declarat că, cel mai probabil, cei trei au fost reţinuţi luni de forţele speciale belaruse şi au fost duşi la frontiera cu Ucraina direct din arestul poliţiei, însă doar doi dintre ei au trecut graniţa cu Ucraina, în timp ce Maria Kolesnikova a fost arestată la frontieră, imputându-i-se trecerea ilegală a graniţei.

„Nici Anton Rodnenkov, nici Ivan Kravţov, nici Maria Kolesnikova nu intenţionau să părăsească ţara.Erau categoric împotrivă. Ei toţi au ajuns la frontiera cu Ucraina după ce au fost reţinuţi. Ei au fost duşi acolo direct din Centrul de arest preventiv şi la fel ca în cazul Olgăi Kovalkova au fost forţaţi să părăsească ţara”, a declarat interlocutorul Interfax.

Acesta a admis totodată că serviciile speciale ar fi putut înscena o tentativă a Mariei Kolesnikova de a trece ilegal graniţa. ‘Cel mai probabil a avut loc o înscenare, o provocare, în cadrul căreia Kolesnikova a fost arestată’, a adăugat el.

Potrivit Interfax, telefoanele celor trei opozanţi belaruşi…Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.