Pandemia pune în pericol spațiul Schengen

46


Germania, care deține președinția rotativă a UE, dorește să evite acest lucru și caută soluții pentru a proteja integritatea spațiului Schengen. Pe de altă parte, reprezentanții mai multor state discută despre măsurile pe care ar trebui să le adopte pentru a face față noului val al pandemiei, conform capital.ro.

Un prim pas spre închiderea granițelor a fost făcut în care a interzis, la începutul săptămânii, accesul cetăţenilor străini pe teritoriul său. În același context Danemarca a luat măsuri pentru a limita accesul pe teritoriul său în funcție de rata infectprilor, iar Finlanda a introdus controale vamale pentru cei care vin din statele care au probleme mari cu pandemia, precum Spania sau Franța.

Oficialii de la Bruxelles ar dori ca autoritățile statelor membre UE, în special din Schengen, să-și coordoneze acțiunile și să adopte reguli similare în ce privește carantinarea și testarea. În prezent, fiecare stat are propriile reglementări în acest domeniu, iar acest lucru este de natură să stârnească îngrijorare la nivelul Comisiei Europene.

Comisia Europeană a adoptat o propunere de recomandare a Consiliului pentru a garanta că măsurile care restrâng libera circulaţie în contextul pandemiei de COVID-19 în statele membre vor fi coordonate și comunicate clar la nivelul UE. Propunerea Comisiei defineşte patru domenii de acțiune în care statele membre ar trebui să colaboreze, se arată într-un comunicat de presă al executivului comunitar.

„Propunem astăzi ca statele noastre membre să adopte o abordare bine coordonată, previzibilă şi transparentă cu privire la impunerea de restricţii de călătorie acolo unde sunt necesare, în care protecţia sănătăţii publice să fie întotdeauna primordială. Trebuie să evităm să luăm măsuri care să perturbe şi mai mult economiile noastre deja fragile şi care să fie o sursă suplimentară de incertitudine pentru cetăţenii noştri, care au făcut sacrificii uriaşe”, a arătat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, citată în comunicat.

În prezent, atrage atenţia Bruxellesul, există diferenţe mari de la o ţară la alta în ceea ce priveşte criteriile aplicate pentru adoptarea de măsuri care restrâng libera circulaţie în Uniunea Europeană.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.