Parlamentul va aplica votul electronic

0


Chişinău, 9 sep. /MOLDPRES/. De astăzi Parlamentul va aplica votul electronic. Anunțul a fost făcut de speakerul Igor Grosu, la începutul ședinței plenare, comunică MOLDPRES.

“Implementarea acestui sistem înseamnă mai multa transparență și predictibilitate, iar cetățenii vor avea posibilitatea să urmărească îndeaproape activitatea deputaților pe care i-au delegat în legislativ”, a opinat Grosu.

Sistemul de vot electronic este format din două module interconectate. Este vorba despre Programul BOSCH DCN-CW Conference Software și Programul de afișare a datelor, care colectează și afișează opțiunile de vot prin intermediul unei interfețe grafice.

Instrucțiunea sistemului electronic de vot, aprobată de Biroul permanent al Legislativului, reglementează regulile de utilizare a sistemului, sistematizarea votului expus, afișarea rezultatelor votului și dezagregarea acestuia în opțiunile exprimate – pentru sau contra, distribuirea pe fracțiuni, precum și nominal per deputat.

Pentru utilizarea sistemului, deputații vor deține o cartelă de utilizator, conform locului pe care acesta îl ocupă în sala de plen și care este parte componentă a Sistemului electronic de numărare a voturilor.

După procedura de vot, raportul privind rezultatul votului în format PDF se va stoca și arhiva în format electronic. La fel, raportul în ansamblu pe proiectele de acte normative/administrative urmează a fi plasat pe pagina web a Parlamentului.

Foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.