Poliţia rusă vrea să-l interogheze pe Navalnâi în Germania

35


Spitalizat la sfârşitul lunii august în Siberia în comă, după ce i se făcuse rău în avion, Navalnâi (44 de ani) a fost transferat la Berlin, unde medicii au concluzionat că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare.

Departamentul pentru transporturi al Ministerului de Interne rus va cere ca „anchetatorii ruşi să poată asista la activităţile anchetatorilor germani” cu acesta şi „să-i poată pune întrebări suplimentare”, se menţionează într-un comunicat publicat vineri de acest departament, după ce Aleksei Navalnâi a ieşit luni din coma indusă.

Acest organism este responsabil cu investigaţiile preliminare pentru stabilirea cauzelor care au dus la spitalizarea adversarului nr.1 al Kremlinului, internat în prezent în Germania în urma presupusei otrăviri la 20 august în timp ce se afla în Siberia pentru investigaţii cu privire la corupţia autorităţilor înaintea alegerilor locale din 13 septembrie.

Rusia a cerut deja ca Berlinul să-i transmită întregul dosar medical al opozantului rus, în special analizele efectuate de un laborator militar german care a identificat o substanţă din familia „Noviciok”, un agent neurotoxic dezvoltat de URSS, în organismul lui Navalnâi.

Autorităţile ruse afirmă că analizele lor, efectuate în timpul spitalizării opozantului la Omsk (Siberia), înainte de a fi transferat în Germania, nu au dezvăluit nicio substanţă toxică. Moscova a pus sub semnul întrebării în mod repetat veridicitatea informaţiilor germane şi a acuzat Berlinul că împiedică orice cooperare.

Atât SUA, cât şi UE au cerut explicaţii Rusiei, precum şi o anchetă minuţioasă, autorităţile ruse fiind considerate suspectul nr.1 din cauza caracterului „militar” al substanţei utilizate.

În acest context, Washingtonul chiar a apreciat că această tentativă de asasinat ar fi putut fi probabil orchestrată de „înalţi responsabili ruşi”.

Până în prezent, Moscova consideră că nu există niciun indiciu care să conducă la ideea de crimă în cazul lui Navalnâi.

Uniunea Europeană a ameninţat cu sancţiuni Rusia, iar Germania nu a exclus chiar că ar putea include printre acestea şi proiectul ruso-german de gazoduct Nord Stream 2.

Ministerul de Externe rus a declarat săptămâna aceasta că guvernul german utilizează cazul Navalnâi pentru a „discredita” Rusia pe scena internaţională.

MAE rus a avertizat totodată că un refuz al Berlinului de a-i oferi Rusiei acces la…Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.