Președintele Igor Dodon a salutat decizia Curții Constituționale de săptămâna trecută

39


Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Șeful statului Igor Dodon a salutat astăzi, după ședința avută cu premierul și speakerul Parlamentului, decizia Curții Constituționale de săptămâna trecută potrivit căreia președintele Republicii Moldova poate fi suspendat dacă nu înaintează propunerea pentru funcția de prim-ministru a unei majorități parlamentare formalizate, transmite MOLDPRES.

Igor Dodon consideră că “această decizie pune punct fenomenului de destituire pentru cinci minute a președintelui”. “Este o decizie corectă, care aduce claritate asupra modului de destituire a șefului statului – votul de destituire trebuie să fie unul a 67 de deputați, urmat de un referendum național care să fie aprobat de un număr mai mare de cetățeni decât cel care au votat în favoarea președintelui – în cazul de față, 836 mii plus unul în favoarea demiterii”, a spus președintele.

În același timp, șeful statului a spus că “decizia aduce claritate procesului de desemnare a unui prim-ministru”. “Decizia Curții Constituționale afirmă că președintele este obligat să desemneze propunerea pentru funcția de prim ministru a unei majorități formalizate. O majoritate formalizată se anunță în ședința Parlamentului Republicii Moldova. În cazul în care nu există o majoritate formalizată, șeful statului poate anunța o altă candidatură”, a precizat președintele Dodon.

Curtea Constituțională a decis la data de 6 august că președintele R. Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de majoritatea parlamentară pentru funcția de premier.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.