Președintele R. Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de majoritatea parlamentară pentru funcția de premier

43


Chişinău, 6 aug. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională a anunțat că marja discreționară a președintelui Republicii Moldova la desemnarea primului ministru este limitată, transmite MOLDPRES.

Curtea Constituțională /CC/ a pronunțat astăzi hotărârea pentru interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție. Astfel, CC a hotărât că „în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim ministru”.

De asemenea, în cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele Republicii Moldova este obligat, ca după consultări cu fracțiunile parlamentare, să desemneze un candidat la funcția de prim ministru, chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa.

În același timp, „în cazul în care președintele refuză să desemneze candidatul la funcția de prim ministru înaintat de majoritatea parlamentară absolută, formalizată, această situație trebuie soluționată în prisma punctului 89 din Constituția Republicii Moldova care prevede suspendarea din funcție și demiterea președintelui Republicii Moldova”, se arată în hotărârea Curții Constituționale.

Sesizarea referitoare la interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție a fost depusă pe 16 iunie 2020 de către deputatul Igor Munteanu.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.