Preşedintele ţării şi mai mulţi politicieni cer demisia şefului ANSP, Nicolae Furtună

36


Fostele ministre de la Sănătate Ala Nemerenco şi Ruxanda Glavan i-au cerut şefului de la ANSP să plece. Potrivit lor, Nicolae Furtună ar fi gestionat prost situaţia pandemică din ţară.

„Mă întreba cineva dacă există decizii luate în perioada mandatului de ministru pe care le regret şi, dacă sunt, le-aş putea recunoaşte public? I-am răspuns sincer că da, am luat două decizii pe care le regret şi o să le recunosc public. Prima este numirea domnului Furtună în funcţia de director interimar la ANSP. Astăzi e cert un lucru – dl Furtună trebuie să plece. Nu cele 1.074 de persoane care au decedat de COVID-19 au fost o povară pentru cei dragi lor, domnul Furtună este o povară pentru noi toţi”, a scris Ala Nemerenco.

„Voi sunteţi o povară, nu cetăţenii noştri care au pierdut lupta cu virusul. Nu vreţi să repetaţi declaraţia de la TV şi în faţa rudelor celor decedaţi?”, se întreabă fosta ministră a Sănătăţii Ruxanda Glavan.

Şi Partidul Democrat din Moldova a cerut scuze publice şi demisia şefului ANSP. „O declaraţie cel puţin scandaloasă şi cinică a şefului ANSP, care afirmă că în toată lumea COVID-19 a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru cei din jur. Solicităm scuze publice în faţa celor care au avut de suferit în urma acestei crunte pandemii şi demisia de onoare a acestui personaj”, a scris liderul PDM, Pavel Filip, pe o reţea de socializare.

Solicitări similare au fost făcute şi de alţi lideri de partid, între care şi al Platformei DA, Andrei Năstase, vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Mihai Popşoi, dar şi grupul „Pro Moldova”.

„Această hurtă de nesimţiţi trebuie să plece până nu vor ajunge să decidă supravieţuirea pe criterii de apartenenţă politică”, se arată într-un comunicat al „Pro Moldova”.

„Demisia acestui personaj este singura cale prin care ofensa adusă tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, mai ales celor care au avut de suferit din cauza COVID-19, poate fi recunoscută şi integral asumată”, a scris liderul platformei DA, Andrei Năstase.

„Deci, guvernarea spune că au dreptul la viaţă doar cei sănătoşi, iar cei bolnavi, săraci şi obezi sunt o povară. Nu mai am cuvinte”, a scris si vicepreşedintele PAS, Mihai Popşoi.

Cu o reacţie pe pagina sa de Facebook a venit şi şeful statului, Igor Dodon. Potrivit lui, scuzele publice nu sunt suficiente atunci când printr-o declaraţie afectezi moral un număr mare de oameni. În context, Igor Dodon a declarat că Nicolae Furtună ar trebui să demisioneze.

„Consider că după această afirmaţie nu mai are calitatea morală să ocupe funcţia de director ANSP şi trebuie să demisioneze. Am transmis şi Guvernului poziţia mea şi aştept o decizie conformă cu aşteptările opiniei publice”, a scris Igor Dodon.

În cele din urmă, şeful ANSP, Nicolae Furtună, a ieşit astăzi într-un briefing în care şi-a cerut scuze pentru declaraţiile făcute.

„Pornind de la sintagma povară, la care am făcut referinţă medicală şi nu socială. Nu este pentru prima dată când povara COVID este folosită de colegii din sistem, dar şi de mine personal. Vreau sa vin cu empatie şi compasiune faţă de cei care nu au înţeles corect mesajul meu şi care au fost afectaţi de acest mesaj. Îmi aduc scuzele de rigoare. Din punct de vedere medical, consider ca este un termen corect”, a declarat şeful ANSP, Nicolae Furtună.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.