Preţurile la produsele alimentare din Republica Moldova cresc

0Criza
7 Septembrie 2021, ora 06:04


Republica Moldova are o economie foarte vulnerabilă, însă este un stat agricol, și e protejată de unele riscuri ce ţin de creşterea mare a preţurilor la produsele alimentare care se atestă la nivel global.

Ultimul raport al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite arată că în august, preţurile produselor alimentare la nivel global au crescut cu peste 30 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţuri majorate se atestă la zahăr, uleiuri vegetale, carne, lactate şi la unele cereale, transmite Știri.md.


Preţurile globale la produsele alimentare s-au majorat brusc în august, după ce au scăzut timp de două luni la rând. Potrivit datelor oficiale, produsele alimentare costă cu peste 30 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. S-au scumpit cele mai întrebate produse precum zahărul, uleiul vegetal, unele cereale şi produse lactate.


Experţii economici spun că Republica Moldova e mai puţin afectată de tendinţele preţurilor de pe piaţa mondială pentru că e un stat agricol.


„Vorbim despre modul în care aceste evoluţii pe plan internaţional vor influenţa economia naţională. Am putea să ne uităm la cifrele privind rata inflaţiei anuală, ultimele date sunt pentru luna iulie. Aici atestăm faptul că nivelul preţurilor produselor alimentare în Republica Moldova a crescut cu 4,4 procente la nivel anual. Majoritatea consumului intern este satisfăcut din producţia proprie sau din importurile regionale, susține Viorel Gîrbu, expert economic.


Potrivit experţilor, sunt mai multe cauze care au dus la creşterea globală a preţurilor la principalele produse alimentare, factorul de bază fiind criza pandemică.


„Un alt factor care a jucat un rol ţine de costurile maritime care, iarăşi, datorită dezechilibrului masiv care a fost dusă de această criză economică urmare criză pandemică a creat anumite disfuncționalități. China exportă foarte mult şi importă puţin, containerele sunt concentrate în economia chinezească şi restul lumii nu are containere”, a mai spus acesta.

Copyright © 2006 – 2021 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Publicaţiei Periodice TIMPUL DE DIMINEAŢĂ

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram


blog comments powered by

Actualitate
6 Septembrie 2021, ora: 18:23

Spania majorează salariul pentru a reduce decalajul dintre bogați și săraci

Spania îşi menţine strategia de a majora salariul minim pentru a reduce decalajul de prosperitate din ţară.


(
)

Citeşte tot articolul

Actualitate
6 Septembrie 2021, ora: 17:51Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.