duminică, octombrie 24, 2021
Acasă Educație Profesiile viitorului, la Facultatea de Biologie și Pedologie a USM

Profesiile viitorului, la Facultatea de Biologie și Pedologie a USM

48


La ora actuală cel mai important lucru pentru tinerii absolvenți e să aleagă o profesie a viitorului, alegere pe care să nu o regrete. Deși profesiile ce țin de mediu în ultimul timp nu au fost foarte solicitate, conform studiilor prezentate în „Atlasul noilor profesii 2020-2030” pe viitor cererea pentru biologi, pedologi, geologi, ecologi va crește în absolut toate sferele vieții – de la minerit și agricultură până la sănătate și turism. Așadar, acum este cel mai potrivit moment să luați în serios profesiile concepute să salveze flora și fauna, pentru a prinde trenul viitorului, care se mișcă cu o viteză de invidiat, scrie usm.md.

Cunoaștem cu toții că biologia este studiul științific al originii, creșterii, funcționării, evoluției organismelor și vieții, în general, și cuprinde un număr mare de domenii inclusiv: biotehnologie, biologie celulară și histologie, endocrinologie, virusologie, ecologie, genetică, botanică, zoologie, geologie, geografie, hidrobiologie, ameliorare, inginerie ambientală, geomorfologie, cartografie, geoecologie, arboricultură, dendrometrie etc.


Profesiile „verzi” vor prezenta interes pentru acei dintre Dvs. care visează să completeze rândurile apărătorilor naturii. În baza datelor „Atlasului noilor profesii 2020-2030” cu referire la industriile promițătoare, dar și a prognozelor Fondului mondial pentru viață sălbatică putem concluziona că profesiile legate de mediu vor fi cele mai solicitate în următorii ani. Specialiștii calificați vor trebui să opună rezistență acțiunilor distructive ale oamenilor, să restabilească aspectul inițial al naturii sălbatice și al mediului pe teritoriile post-industriale și industriale. Ei sunt acei care vor trebui să creeze noi medicamente pe bază naturală, noi tehnologii pentru supraviețuirea omului și biodiversității. 

Anume specialiștii profesiilor „verzi” vor fi solicitați în diferite țări ale lumii, deoarece economia distructivă a epocii industrializării a avut un efect nefast asupra situației ecologice de pe toate continentele Planetei. Acest lucru îl dovedesc cele mai mari catastrofe de mediu cu care s-a confruntat și se confruntă în prezent omenirea. Dezastrul de la Cernobâl, din 1986, este considerat unul dintre cele mai devastatoare, oamenii de știință dezbat în continuare efectele pe termen lung ale radiațiilor asupra mediului. După explozia de pe platforma petrolieră Deepwater Horizon din Golful Mexic din 2010, 75 de mii de kilometri pătrați de apă au fost acoperite cu produse petroliere, ceea ce a dus la distrugerea florei și faunei. Grave sunt și consecințele topirii masive a ghețarilor, care provoacă schimbările bruște de climă, secete etc. Ecologia oprimată va fi salvată de inginerii mediului. Specialiștii vor studia starea solului, bazinelor de apă, aerului, vor identifica gradul de poluare, vor analiza cauzele, vor întocmi proiecte de reabilitare și vor face prognoze pentru viitor. Responsabilitățile acestora vor include, de asemenea, controlul asupra eliminării diferitelor tipuri de deșeuri și a activităților industriilor periculoase. Eco-inginerii vor readuce la viață și vor restabili echilibrul ecologic al instalațiilor industriale abandonate: mine de cărbune, depozite de deșeuri etc., mai ales că pe perioada pandemiei de COVID-19, odată cu restricțiile impuse și sistarea activității în mai multe domenii industriale, Planeta a început să respire, flora și fauna au început să se restabilească, prin urmare prin eforturi consolidate e posibilă refacerea naturii sălbatice. Reabilitarea lumii florei și faunei va fi una dintre principalele competențe necesare profesiilor viitorului în domeniul biologiei. 

Faceți următorul pas spre țelurile Dvs. personale și profesionale, alegeți să fiți în avangardă, îmbrățișând profesiile viitorului la Facultatea de Biologie și Pedologie a USM! 

###

Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

 Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.